Sad imamo i dokaz: povećanje minimalne plaće ne utječe na otvaranje novih radnih mjesta

Sad imamo i dokaz: povećanje minimalne plaće ne utječe na otvaranje novih radnih mjesta

Profesor ekonomije na Sveučilištu Massachusetts Amherst Arindrajit Dube istražio je utjecaj minimalnih plaća na zapošljavanje u Njemačkoj, SAD-u, Velikoj Britaniji i drugim zemljama.

"U cjelini gledano, većina istraživanja, provedenih u posljednje vrijeme u SAD-u, Ujedinjenom Kraljevstvu i drugim razvijenim zemljama, navodi na zaključak da je utjecaj minimalne plaće na zapošljavanje vrlo prigušen, a istodobno značajno povećava dohodak najslabije plaćenih radnika", stoji u izvješću.

"Posebno je važno istaknuti da se to pokazalo i na primjeru nedavno uvedenih ambicioznih mjera", dodaje se.

Istraživanje je naručila britanska vlada u kontekstu planova o podizanju minimalne plaće na dvije trećine prosječnog dohotka, na 10,5 funti po satu.

Visina minimalne plaće u Velikoj Britaniji mijenja se svake godine u travnju. Trenutno iznosi 8,21 funtu po satu a obuhvaća radnike starije od 25 godina.

"Na temelju kompletnih dokaza - s posebnim naglaskom na novije kvalitetne analize minimalne plaće i druge ambiciozne mjere na međunarodnoj razini - zaključak je mojeg izvješća da ima prostora za razmatranje podizanja minimalne plaće u Ujedinjenom Kraljevstvu na dvije trećine prosječne plaće”, rekao je Dube.


Cijeli članak dostupan na: slobodnadalmacija.hr

Ponedjeljak, 25.11.2019.