Polovica radnika iscrpljena intenzivnom komunikacijom

Polovica radnika iscrpljena intenzivnom komunikacijom

66 posto poslodavaca razmišlja o promjeni fizičkih prostora kako bi se bolje uklopili u novi, hibridni model rada

Kako je digitalna transformacija postala neizbježna nužnost, opće mjesto, u stvarnosti je, istodobno, sve rašireniji digitalni zamor.

Pandemija je zauvijek izmijenila način rada za veliki broj zaposlenih, što ima svoje dobre strane, ali i mnoge neočekivane posljedice. Istraživanje Microsofta provedeno u siječnju ove godine među 31 092 zaposlenih u 31 zemlji, na temelju kojeg je izrađen Indeks trendova rada u 2021., upućuje na vrlo zabrinjavajuće pojave.

Čak 54 posto zaposlenika odgovorilo je kako su pretrpani poslom, 39 posto ih je iscrpljeno (u regiji Europa, Srednji istok i Azija taj je postotak i veći, 42 posto), a stres osjeća čak 46 posto ispitanika.

Poseban problem predstavlja upravo 'digitalni intenzitet', veliki broj virtualnih sastanaka, razgovora, poruka, elektroničke pošte... Ta 'baražna' komunikacija uglavnom je neplanirana: 62 posto poziva i sastanaka putem Teams platforme događa SE ad hoc. U usporedbi s veljačom prošle godine, istraživanje pokazuje da su sastanci u prosjeku 10 minuta dulji i traju 45 minuta, a da je trajanje tjednih sastanaka više nego udvostručeno.

Također, korisnik Teamsa sada šalje 45 posto više poruka i obavijesti nego prije godinu dana. Unatoč povećanom broju sastanaka i razgovora, zaposleni ipak odgovaraju na pozive u manje od pet minuta, kao i prije, što upućuje da je radni intenzitet, kao i ono što se od zaposlenih očekuje tijekom dana, značajno povećan.

Oko 70 posto radnika želi fleksibilne mogućnosti i nastavak rada na daljinu. Također, 66 posto poslodavaca razmišlja o redizajniranju fizičkih prostora kako bi se bolje uklopili u novi, hibridni model rada, a to je mješavina uredskog i kućnog rada. Uredi bi trebali postati više odredišta za inovacije, suradnju, umrežavanje, podučavanje i druženje, a rad kod kuće bolje organiziran.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen s portala novac.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 26.04.2021. / novac.jutarnji.hr