Ovogodišnji rezultati državne mature najgori od njezina uvođenja

Ovogodišnji rezultati državne mature najgori od njezina uvođenja

Ovogodišnja generacija maturanata ostvarila je dosad najlošije rezultate na ispitima državne mature. Prema prvim i neslužbenim informacijama, oko 8800 učenika strukovnih škola i gimnazija palo je ključne ispite na maturi, hrvatski jezik i matematiku. Riječ je o porastu u odnosu na prošlu godinu od 1278 učenika s nedovoljnom ocjenom.

Maturu je ukupno prijavilo oko 34.600 učenika. Samo 58 posto učenika strukovnih škola uspjelo je s pozitivnom ocjenom proći ispit matematike na višoj (A) razini znanja, dok je prolaznost gimnazijalaca 79 posto. Na nižoj razini matematike (B) prolaznost među gimnazijalcima je 79 posto, a među strukovnjacima 71 posto.

Oko 650 gimnazijalaca palo je ispit iz više razine matematike, što je u usporedbi s prošlom godinom porast za oko 370 gimnazijalaca s nedovoljnom ocjenom iz tog ispita. Pritom je bodovni prag za prolaz iz ispita matematike jednak prošlogodišnjem.

U srijedu su objavljeni privremeni rezultati ljetnog roka desete državne mature. Svaka je škola dobila uvid u rezultate svojih učenika, a konačni i objedinjeni rezultati bit će objavljeni 15. srpnja.

Prema prvim, neslužbenim podacima, ispit niže razine matematike nije uspjelo položiti 126 gimnazijalaca (u odnosu na 75 lanjskih).

- Matematika je katastrofalna, pogoršanje je i na hrvatskom, pri čemu je niz učenika na testu iz eseja predao prazan list papira - kažu upućeni, koji raspolažu i preliminarnim podacima o manjem broju učenika u odnosu na prošlu godinu koji su uspjeli ostvariti maksimalne rezultate na ispitima. To znači da je manji broj učenika ispite iz mature ove godine uspio položiti sa 100-postotnom točnosti.

Prema neslužbenim podacima, samo 396 učenika dobilo je ocjenu odličan iz A razine matematike, odnosno njih 372 iz B razine.

U Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) tvrde kako razlog lošim rezultatima mature ne bi trebao biti u samim ispitima. Ravnateljica NCVVO-a Ivana Katavić kaže kako su ispiti po psihometrijskim karakteristikama stabilni i dobro napravljeni. Problem vide u ocjenama iz srednje škole: visok broj učenika na ispit matematike na maturi izašao je s peticama iz srednje škole, a vrlo nizak postotak njih tu je ocjenu ponovio na ispitu mature.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen iz Jutarnjeg lista.

Četvrtak, 11.07.2019. / www.jutarnji.hr