Istraživači dokazali: Previše interneta negativno utječe na naš mozak

Istraživači dokazali: Previše interneta negativno utječe na naš mozak

Internet je uvelike promijenio naš svakodnevni život. Gomila informacija (dobrih ili loših) od nas je udaljena samo nekoliko klikova. No, koliko to može biti dobro, toliko može biti i loše.

Novo istraživanje koje su proveli istraživači sa Sveučilišta Western Sydney, Sveučilišta Harvard, Kraljevskog fakulteta, Sveučilišta Oxford i Sveučilišta Manchester potvrdilo je ono što su mnogi sumnjali - previše interneta nije dobro.

Istraživanje u kojem je sudjelovalo nekoliko stotina ispitanika pokazalo je kako ljudi koji intenzivno koriste internet imaju lošije pamćenje i koncentraciju od onih koji se internetom koriste umjereno ili rijetko.

To bi ujedno mogao biti glavni razlog zašto mlađe generacije, koje su rođene u posljednjih 25 godina, "drugačije funkcioniraju" od starijih generacija.

Glavni su zaključci ovog istraživanja da intenzivno korištenje interneta zaista može utjecati na brojne funkcije mozga. Primjerice, stalne obavijesti i iskočni prozori na internetu potiču nas da dijelimo našu pažnju što u konačnici može smanjiti naš kapacitet održavanja koncentracije na određenom zadatku, istaknuo je stariji istraživač dr. Joseph Firth.

Najugroženija su upravo djeca koja tek razvijaju koncentraciju i druge mentalne vještine. Zbog toga bi se posebna pozornost trebala posvetiti upravo njima. Dr. Firth savjetuje da se djeci ograniči korištenje interneta i kontrolira sadržaj koji konzumiraju. Također, savjetuje da se s djecom razgovara o njihovom digitalnom životu ne bi li se tako izbjeglo zlostavljanje na internetu, ovisničko ponašanje i iskorištavanje.

Voditelj istraživanja, profesor Jerome Sarris, zabrinut je zbog promjena koje se događaju u mozgu zbog "instagramizacije" i "internetizacije" društva.

Bombardiranje stimulacijama s interneta i instagramizacija društva imaju sposobnost promjene strukture i funkcioniranja mozga, ali i promjene našeg društva općenito, upozorava profesor Sarris.

Kako biste minimizirali potencijalne negativne učinke intenzivnog korištenja interneta, predlažem vježbanje koncentracije i tehnike "internetske higijene" koje obuhvaćaju smanjivanje obavljanja više zadataka istovremeno (multitasking), osvještavanje stalnog provjeravanja ekrana te smanjenje korištenja pametnih uređaja u večernjim satima uz istovremeno povećanje direktnih interakcija s drugim ljudima, savjetuje profesor Sarris.

Izvor: NICM

Pruzeto s portala zimo.dnevnik.hr

Ponedjeljak, 10.06.2019. / zimo.dnevnik.hr