Inflacija

Inflacija

Svi smo svjedoci rastuće inflacije, ne samo u Hrvatskoj, već i u cijelom svijetu.

Koliko inflacija utječe na život svih nas, možemo vidjeti i po različitim nestašicama osnovnih namirnica i svakodnevnom rastu cijena svih proizvoda. Koliko je naša plaća narasla u skladu s poskupljenjima u trgovinama? Hoćemo li moći kupiti sve osnovne namirnice i u rujnu i u listopadu, ili ćemo morati početi s kompromisima?

Godišnja stopa inflacije u Hrvatskoj za srpanj je 12.3%. Ova stopa mjeri rast potrošačkih cijena u razdoblju od srpnja 2021. do srpnja 2022. Dakle, cijene su u porastu na godišnjem nivou 12%, dok se mjesečno cijene mijenjaju u prosjeku za 1%.

Kako bi se ublažila ovakva stopa inflacije, neki od poslodavaca su već poduzeli određene mjere. Neki poslodavci su već prilikom povećanja dobiti uračunali stopu inflacije, neki su naknadno povećali dobit u skladu s inflacijom, a neki su osigurali jednokratna davanja. Ipak, veći dio poslodavaca još uvijek nije podigao dobit ili uvelike razmišljaju o usklađivanju. Svakako, poslodavci su ti koji mogu amortizirati ovu već postojeću inflaciju, upravo podizanjem dobiti i omogućavanjem očekivanih standarda svojim zaposlenicima.

Kako bismo dobili pravi uvid s tržišta i osigurali svima adekvatne informacije, Tack TMI je pokrenuo kratko istraživanje, CORE Pulse, o inflaciji na tržištu Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Bugarske.

Ukoliko ste u poziciji s uvidom i imate informacije o tome što je vaša tvrtka učinila/nije učinila ili planira učiniti po pitanju usklađivanja plaća s inflacijom i želite to podijeliti s nama, možete ispuniti upitnik: https://surveyhero.com/c/mm7swcwu

Sažetak izvještaja će biti besplatan i dostupan nakon obrade podataka.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 26.09.2022.