Indeks korupcije: Hrvatska korumpiranija od Kube, Čilea i Grčke

Indeks korupcije: Hrvatska korumpiranija od Kube, Čilea i Grčke

Prema Indeksu percepcije korupcije za 2019. godinu Hrvatska se s 47 bodova našla na 63. mjestu od ukupno 180. Tako smo u odnosu na 2018. godinu pali za jedan bod što nam je oduzelo čak tri mjesta, izvijestila je Njemačka udruga Transparency International.

Izvješće obuhvaća 180 zemalja i teritorija po stupnju percepcije o korupciji javnog sektora. Prema indeksu percepcije korupcije, zemlje su rangirane bodovima od 0 do 100. 0 predstavlja jaku korupciju, dok je 100 znak iznimno male korupcije.

Prema Indeksu, najtransparentnije svjetske države u 2019. su Novi Zeland i Danska s 87 bodova. Slijede ih Finska, Švedska, Švicarska i Singapur s 85 bodova, te Norveška s 84 boda.

S druge pak strane, najkorumpiranije države su Somalija s 9, te Južni Sudan s 12 i Sirija s 13 bodova.

Kada se pogleda prosjek članica EU od 64 boda, Hrvatska još jednom zaostaje, a ovaj put ta razlika iznosi čak 17 bodova. Time smo još jednom ušli u skupinu najkorumpiranijih država EU-a, a od nas su lošije Rumunjska i Mađarska s 44 boda, te Bugarska s 43 boda, dok je Grčka s 48 bodova pretekla Hrvatsku.

U odnosu na države u okruženju prisutna je stagnacija, ali i pad indeksa. Slovenija (60), Crna Gora (45) i Srbija (39) ostale su na istom broju bodova, dok je Kosovo palo za 1 bod, a Bosna i Hercegovina za 2 boda. Na globalnoj razini, prema Indeksu percepcije korupcije Hrvatska je gora i do Kube, Kostarike, Čilea i Jordana.

Članak je prenesen s portala novac.jutarnji.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 24.01.2020. / novac.jutarnji.hr