DOSTA JE: Započnite jutro sretniji tako da prestanete raditi ovih 12 stvari

DOSTA JE: Započnite jutro sretniji tako da prestanete raditi ovih 12 stvari

Ako vam nikad nije dovoljno sna, frustrirani ste jer se morate dizati, izvršavati obaveze i ići na posao - vrijeme je da preokrenete razmišljanje. Budite pozitivni, istuširajte se i sami odlučite biti vedriji

Kako ćemo iskoristiti svojih prvih 60 minuta u danu, odredit će što ćemo raditi i kako ćemo se osjećati ostatak dana, tvrdi blogerica Afam Uche. 

- Ako si ne stvorite dobre jutarnje navike, osjećat ćete neravnotežu u svemu što radite, kao i u tome kako se osjećate i koliko ste uspješni - smatra ona i otkriva kojih 12 navika mnogi rade, a treba ih promijeniti. 

1. Odgađate alarm

Ne možemo ustati iz kreveta jer smo preumorni, lijeni, nemamo snage i zato neprestano odgađamo alarm... A za to smo ipak sami krivi jer nismo legli na vrijeme. Uglavnom. Potrudite se da vam večeri budu mirne i da na vrijeme liježete kako biste se ujutro mogli dići naspavani i odmorni.  

2. Odmah uzimate mobitel i provjeravate Fejs, Instagram...

Ako ste odrasla osoba s obavezama i žurite na posao, faks i imate djecu, bit ćete u zaostatku s vremenom jer odsutno skrolanje mobitelom traje, iako mi nemamo osjećaj da je tako. 

Ako se ne usredotočite na sebe ujutro, ustat ćete odsutni i nefokusirani. 

3. Preskačete doručak ili jedete nezdrav doručak

Morate paziti što jedete ujutro i izbjegavajte raditi na prazan želudac. Potrebne su vam kvalitetne namirnice, zato birajte zdravo. Unosite li u sebe lošu hranu, tako ćete se i osjećati. 

4. Previše improvizirate, premalo planirate

Glavni put da uspijemo u bilo čemu što smo odlučili je da to adekvatno isplaniramo. Kad planirate, odredite prioritete jer vam to omogućava bolje djelovanje nego odlučivanje bez prethodne analize i procjene.

Kad ujutro donosite improvizirane odluke, tjerate tijelo da obrađuje signale u nekoliko sekundi što može izazvati stres jer nemate dovoljno vremena za razmisliti o radnji i o rezultatima. Zato preporučujem da planove radite noć prije.

5. Nemate produktivnu jutarnju rutinu

Ono što radite ujutro odražava vaš dan. Ako se prepustite korisnim i zdravim aktivnostima u ranim jutarnjim satima, dan ćete 'odraditi' učinkovito i s pravom količinom energije za povećanje produktivnosti.

6. Počinjete dan bez tuširanja

Nakon što ste uživali u jutarnjim rutinama, dobro se istuširati prije nego izađete raditi svakodnevne aktivnosti. Taj mali čin aktivira određene hormone u tijelu koji vam pomažu da budete učinkovitiji

7. Negativni ste

Um ima ogroman utjecaj na dugoročni rezultat, a stanje uma će odrediti ono što konzumirate, slušate, gledate i čitate u jutarnjim satima. Zato prije provjerite je li to nešto što osnažuje i što vrijedi - poput slušanja nekog važnog podcasta, gledanje korisnih videozapisa i čitanje članaka o samopomoći i poboljšanju.

Ne prepuštajte se negativnosti već kultivirajte i izoštrite optimističan pogled - preusmjerite energiju na ono što možete i budite pažljivi, zahvalni, pozitivni, iskreni i ljubazni. 

8. Ne puštate sunce u sobu

Nakon što se probudite ne ostavljajte zavjesu navučenu na prozorima i nemojte sjediti u mračnoj sobi jer to šalje krive signale u vaše tijelo umjesto da se razbuđujete.

Ako se odlučite spremati u mraku, vaš će se sustav zbuniti i misliti da je noćno vrijeme što mozak stavlja u stanje mirovanja, a u njemu će i ostati dobar dio dana.

9. Ne pijete vodu

Mnogi od nas zaborave na vodu ali nakon što se probudite, tijelo treba odmah hidratizirati jer ste cijelu noć bili bez vode. Kad ju pijemo voda regulira budnost, a metabolizam se kreće u pravom smjeru. Ako vam je teško napiti se obične vode, možete dodati malo limunova soka. 

Voda ujutro pomaže i kod gubitka kilograma, jača imunološki sustav, čisti, održava zdravu kožu, pomaže u stvaranju novih krvnih zrnaca i slično.

10. Ne slažete krevet 

Osobno volim uređivati svoj prostor prije kupanja, volim izlaziti iz kupaonice u čisto okruženje. Kad mi je krevet čist i namješten osjećam se kao da mogu podnijeti bilo što, a stručnjaci tvrde da slaganje kreveta nakon buđenja njeguje organizacijske vještine, ispričala je blogerica. 

11. Ne budite se uvijek u isto vrijeme

Ništa nije učinkovitije od dosljednosti u svemu što radite. Prilikom razvijanja jutarnjih rutina uspjeha, preporučljivo je razviti dosljednu i uobičajenu rutinu, poput buđenja u isto vrijeme. Ako imate nekonzistentno vrijeme buđenja, narušavate i kvalitetu spavanja.

12. Prigovarate

Mnogi se imaju naviku odmah ujutro žaliti kako je rano, žale se jer idu na posao ili kako su umorni. Problem s prigovaranjem je taj što negativne riječi koje koristite da biste se izrazili žaljenje vašem tijelu šalju negativne signale, što može poremetiti dobra iskustva u danu, objasnila je blogerica na portalu Afamuche.

Umjesto da se ujutro žalite, stanite i razmislite o stvarima zbog kojih biste trebali biti zahvalni i pozitivni.

Izvor: 24sata

 

 


LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Utorak, 13.10.2020. / 24sata.hr