Znanstvenici mapirali neobrađena zemljišta i izrađuju plan kako ih staviti u funkciju

Foto: oikon.hr

Znanstvenici mapirali neobrađena zemljišta i izrađuju plan kako ih staviti u funkciju

Jedinstven projekt zamislili su znanstvenici okupljeni u Institutu za primijenjenu ekologiju Oikon iz Zagreba.

Radi se o aktivnostima kojima bi se u uporabu stavilo svo neobrađeno poljoprivredno zemljište u Republici Hrvatskoj. Prva aktivnost i preduvjet za ovaj projekt već je napravljen, a to je mapiranje neobrađenog poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj.

– Kao prvi korak napravili smo preliminarnu prostornu analizu potencijala poljoprivrednih površina u Republici Hrvatskoj i identificirali više od 400.000 hektara nekorištenog poljoprivrednog zemljišta koje bi se u razmjerno kratkom roku moglo početi obrađivati ili koristiti za proizvodnje hrane. U ovim preliminarnim kartiranim površinama nalazi se i minirano zemljište, no sva sumnjiva minska područja ćemo radi sigurnosti izbaciti iz nove detaljne i precizne karte na kojoj već užurbano radimo te očekujemo da će ona kroz desetak dana biti završena – naveo je dr.sc. Vladimir Kušan iz instituta Oikon.

Do ove ideje došlo je, kažu u Oikonu, uslijed teških vremena uzrokovanih pandemijom koronavirusa, kada su brojne su države, uključujući i svjetske velesile, prisiljene preispitati svoje politike vezane uz samoodrživost nacije.

– Pored energije i vode, tu svakako ubrajamo i hranu. Kako bi svojim građanima to osigurale, neke su države već poduzele mjere kojima će ograničiti izvoz svojih poljoprivrednih proizvoda – poručili su iz Oikona.

Zabrinjava činjenica da u Hrvatskoj, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, uvoz potrebnih prehrambenih proizvoda iznosi više od 50 posto. Upravo zbog toga stručnjaci upozoravaju da ovo postaje goruća tema u svjetlu očekivanih problema u nadolazećoj ekonomskoj krizi poput smetnji u distribucijskim lancima, nemogućnosti da se zbog društvene distanciranosti poljoprivredni proizvodi prikupe i obrade, problema koji se očekuju u skladištenju proizvoda, itd.

– Sve su to teme na kojima hrvatsko društvo mora raditi odmah i bez odlaganja kako nam ova poljoprivredna sezona ne bi pobjegla i kako ne bismo imali nestašicu hrane – rekao je Dalibor Hatić, direktor Oikona, te dodao da su u tu svrhu okupili nekoliko stručnjaka s bogatim iskustvom na području agronomije, ekologije, šumarstva i geoinformatike te zajedno pokrenuli inicijativu pod nazivom Zaorimo hrvatska polja.

Oikon svoje karte, poručuju iz Instituta, sve svoje daljnje analize stavlja na raspolaganje svima u Republici Hrvatskoj koji od njih mogu imati koristi.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen s portala podravski.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 17.04.2020. / podravski.hr