Žene u 2020. pogođenije gubitkom posla nego muškarci

Žene u 2020. pogođenije gubitkom posla nego muškarci

Podaci pokazuju da je globalno 40% zaposlenih žena u sektorima koji se identificiraju kao najteže pogođeni pandemijom, a to su turizam, zabava i rekreacija, trgovine i usluge prehrane.

Više je žena nego muškaraca zaposleno u sektorima koji su najpogođeniji pandemijom covida-19, pa su tako lani bile i izloženije gubitku posla, pokazuje izvješće konzultantske kuće PricewaterhouseCoopers (PwC) objavljeno u petak.

Prema PwC-ovim stručnjacima i autorima izvješća "Women in Work Index. The impact of COVID-19 on women in work", koji mjeri ekonomsko osnaživanje žena u 33 zemlje članice OECD-a, žene će više nego muškarci osjetiti utjecaj pandemije covid-19.

Kako su izvijestili iz PwC-a, više je žena nego muškaraca zaposleno u sektorima koji su najviše pogođeni pandemijom covid-19, a preliminarni podaci već pokazuju da su u 17 od 24 zemlje članice OECD-a koje su izvijestile o porastu nezaposlenosti u 2020. godini žene više pogođene gubitkom posla nego muškarci.

Prema podacima PwC-a, u usporedbi s 2019. godinom, procijenjena godišnja stopa nezaposlenosti u OECD-u lani je porasla za 1,7 postotnih bodova za žene, s 5,7 posto u 2019. na 7,4 posto u 2020. godini, te za 1,5 postotnih bodova za muškarce.

Tako podaci prikupljeni u PwC-ovom izvješću pokazuju da je globalno 40 posto zaposlenih žena, njih gotovo 510 milijuna, zaposleno u sektorima koje Međunarodna organizacija rada identificira kao najteže pogođene pandemijom covid-19, u usporedbi s 37 posto muškaraca koji rade u tim sektorima. Ti najpogođeniji sektori uključuju turizam, zabavu i rekreaciju, trgovinu i usluge prehrane, napominju iz PwC-a.

"Pozitivan trend izjednačavanja prilika za žene na tržištu rada prekinut je pandemijom pa je potreban sustavan pristup kako bi se suzbili negativni učinci ove krize. Odgovor bi mogle biti inicijative za promicanje provedbe strategija ravnopravnosti spolova na radnom mjestu, povećanje broja žena zaposlenih u sektorima koji trenutačno najbrže rastu ili nastojanje da žene i muškarci budu jednako plaćeni za rad jednake vrijednosti. Uska suradnja između vlada i poslodavaca ključan je element bez kojeg se neće postići uspjeh”, izjavio je Cezary Żelaźnicki, partner u PwC-u Poljska, zadužen za aktivnosti poticanja raznolikosti i uključenosti u srednjoj i istočnoj Europi, a čiju izjavu PwC prenosi u objavi za medije.

Prema pristupačnosti tržišta rada za žene prednjače Island, Švedska i Novi Zeland Na ljestvici zemalja članica OECD-a u pogledu pristupačnosti pojedinih tržišta rada za žene, pri čemu se čimbenici uzeti u obzir odnose na razliku u plaćama među spolovima, udio u radnoj snazi i stope nezaposlenosti u obje skupine, kao i broj ljudi koji rade puno i skraćeno radno vrijeme, prva mjesta drže Island, Švedska i Novi Zeland, dok posljednje pozicije pripadaju Meksiku, Južnoj Koreji i Čileu. U tom ovogodišnjem izdanju PwC-ovog izvještaja, koje obuhvaća podatke za 2019. godinu, među zemljama srednje i istočne Europe Slovenija se nalazi na najvišem, četvrtom mjestu, Poljska drži 11. mjesto, Mađarska 18., Estonija 19., dok, od ukupno 33 zemlje, Češka zauzima 22., a Slovačka 26. poziciju.

 

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 08.03.2021. / vecernji.hr