Žene koje drmaju hrvatskim biznisom

U Hrvatskoj je registrirano 18.300 tvrtki u kojima su žene vlasnice, a koje zapošljavaju 102.000 radnika.

Udruga poslovnih žena Hrvatske, krenula je u “okruživanje” svojega članstva osnivanjem novih podružnica. Svoj pristanak u četvrtak su dale i Osječanke. Iako su “kružice”, kako se popularno vole zvati, osnovane još 1995. godine, nisu se širile dalje od Zagreba. Sada su odlučile iskoračiti. Žele osvijestiti mlade, fakultetski obrazovane žene da se umreže kako bi si međusobno pomagale. “Imamo rigorozan stav jer nam nije bitna kvantiteta, odnosno broj, nego kvaliteta članica. Za pristupanje udruzi potrebna je prethodna preporuka dvije aktivne članice. Zbog toga nas je u Hrvatskoj oko 250. Neke smo morali isključiti zbog neetičnog ponašanja u poslovanju”, tumači Jadranka Radovanić, aktualna predsjednica splitske HGK i predsjednica KRUG-a koja je na toj funkciji zamijenila Biserku Preininger Fižulić.

Poticajni programi
Kružicom može postati svaka državljanka Hrvatske koja je aktivno uključena u poslovna kretanja, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu, a pri tome je odlikuju poduzetničke karakteristike i volja za boljitak poslovnih žena. Iako je najviše “kružica” iz sektora trgovine, u Hrvatskoj nema ni jedne grane djelatnosti a da barem jedna žena nije vlasnica tvrtke. Prema podacima KRUG-a, do sada je registrirano oko 18.300 tvrtki u kojima su žene vlasnice ili su njezini prvi ljudi, a koje ukupno zapošljavaju oko 102.000 radnika, dok je 2002. godine od 63.000 tvrtki njih 8500 bilo u “ženskim rukama”. Sukladno primjeru iz Europske unije, koja je osnovala poseban fond za razvoj ženskoga poduzetništva, i “kružice” smatraju kako bi bilo potrebno na nacionalnoj razini izdvojiti programe namijenjene poticanju razvoja ženskoga poduzetništva kao zasebne cjeline. Hrvatska se sa 23 posto žena poduzetnica svrstava u vrh zemalja u okruženju jer je, primjerice, 21 posto poduzetnica u Sloveniji, a 17 posto u Albaniji. Inače, prema podacima neprofitne američke organizacije Center for Women’s Business Research (Centar za istraživanje ženskog poduzetništva), gotovo 10,4 milijuna kompanija u vlasništvu je žena. Te kompanije danas zapošljavaju 12,8 milijuna ljudi, a od 2004. godine od prodaje su ostvarile 1,9 milijardi dolara. “Žene svakim danom dolaze s odličnim poslovnim idejama, sigurne su u svoje znanje i vještine te su svjesne da se ne moraju hvatati ukoštac s troškovima poslovnog prostora”, objašnjava Margaret Barton, izvršna direktorica National Women’s Business Councila.

Mogućnosti za uspjeh
Nakon šest godina rada u bankarskom segmentu Teresa Vidger osnovala je 2001. godine Temporary Housing Directory, tvrtku koja danas vrijedi 20 milijuna dolara i nalazi na 72. mjestu ljestvice kompanija koju sastavlja Inc., jedan od najpoznatijih magazina za poduzetnike. Još donedavno činjenica da su crnkinje u Americi vlasnice 20 posto kompanija u vlasništvu žena bio bi iznenađujući podatak vjerojatno i samim Amerikancima. A to što upravo kompanije u vlasništvu crnkinja zapošljavaju 111 milijun ljudi i ostvaruju više od 161 milijarde dolara možda govori kako je Amerika tek sada na putu da za sebe kaže kako je zemlja gdje svi imaju jednake mogućnosti za uspjeh. Zanimljiv podatak je i da sve više žena koje osnivaju svoje kompanije ulazi u tradicionalno muške sektore poput građevinarstva, proizvodnje i transporta. Najveći broj poduzeća u vlasništvu žena ipak je najprisutniji u prodaji (16%) i uslugama (53%).

Pod ženskom vodstvom prihodi od 38 mlrd. kuna

Katarina Pekanov, tajnica HGK - Županijske komore Osijek, izabrana je za predsjednicu KRUG-a za Osječko-baranjsku županiju, a u kojoj je prema podacima iz 2006. godine od 3315 registriranih tvrtki njih 853 bilo u vlasništvu ili pod vodstvom žene. To znači da je 25,7 posto tvrtki sa ženama na čelu u ukupnom broju tvrtki. Inače, na području cijele Hrvatske tvrtke pod vodstvom ili u vlasništvu žena ukupno su uprihodile 38,02 milijarde kuna, dok im je dobit iznosila 2,46 milijardi kuna.

Ivana Barišić, Poslovni dnevnik

Petak, 05.09.2008.