Zelene putovnice spašavaju sezonu: Buking iz Njemačke na 40 % iz rekordne 2019.

Zelene putovnice spašavaju sezonu: Buking iz Njemačke na 40 % iz rekordne 2019.

Uskoro bi se Hrvatska s tamnocrvenih, crvenih i žutih lista mogla početi seliti i na zelene

Mnogim turističkim domaćinima broj rezervacija za ovo ljeto i dalje je minimalan, neki privatni iznajmljivači žale se čak da još nemaju ni jednu, ali to je, s obzirom na epidemiološku situaciju i kod nas i u Europi, bio i očekivani svibanjski scenarij. S rezervacijom ljetovanja i dalje malo tko žuri.

Najvažnije je da gosti na kraju dođu, a oko toga, kako se čini, nema previše dilema. Ključna brojka pada, novozaraženih je svaki dan sve manje i uskoro bi se Hrvatska s tamnocrvenih, crvenih i žutih lista mogla početi seliti i na zelene. U Velikoj Britaniji se to u ponedjeljak, kad je stupio na snagu novi režim putovanja u inozemstvo, još nije dogodilo.

Hrvatska je s drugim mediteranskim zemljama ostala na žutoj listi, pa Britanci nakon povratka trebaju u karantenu i barem dva negativna testa. Nova odluka slijedi već za desetak dana, a presudne će biti kako stope infekcije na Otoku, tako i u zemljama domaćinima, gdje se gleda i broj cijepljenih, ali i mogućnosti analize genoma virusa radi identifikacije eventualnih novih mutacija. Hrvatska daljnji razvoj događaja čeka dobro pozicionirana, kao popularna ljetna destinacija Britanaca.

Ni u Njemačkoj, koja nam daje najviše gostiju, Hrvatska još nije ušla u zeleno. Naša je zemlja trenutačno “visokorizična”, ali otprije deset dana Nijemci se vraćaju s odmora kod nas bez karantene ako imaju potvrdu da su ili cijepljeni ili da su preboljeli COVID-19. Ako se, pak, nastavi sadašnja dinamika smanjenja broja novih infekcija, Hrvatska bi se iz visokorizične zone u rizičnu mogla preseliti do kraja ovog mjeseca. Institut Robert Koch liste ažurira često, svaki tjedan, a to nije jedina dobra vijest iz Njemačke.

– Interes Nijemaca za našu zemlju je izražen. Buking je na oko 40% u odnosu na isto razdoblje 2019., a rast se očekuje čim Hrvatska prijeđe iz visokorizične u kategoriju rizičnih zemalja. Tada ni oni koji nisu cijepljeni ili preboljeli virus, a takvih je 80% Nijemaca, više neće morati u karantenu nakon povratka iz Hrvatske, trebat će samo test. A kako će do kraja listopada gotovo svi Nijemci srednje životne dobi i stariji biti dvaput cijepljeni, očekujemo i dobru posezonu – kaže Romeo Draghicchio, direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Njemačkoj.

Sličan scenarij vrijedi i za Austriju, gdje je Hrvatska na listi visokorizičnih do 31. svibnja.

– Ali, Hrvatska je i druga najtraženija ljetna destinacija. Najveći intenzitet bukinga očekujemo kad naša zemlja bude maknuta s liste visokorizičnih. Ako se to dogodi i ako epidemiološka situacija kod nas cijelu sezonu ostane povoljna, mogli bismo ostvariti do 60% rezultata iz 2019. – vjeruje Branimir Tončinić, direktor HTZ-a za Austriju.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen iz Večernjeg lista.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 19.05.2021. / www.vecernji.hr