Zbog porezne reforme jednoj skupini građana ‘dominantno rastu plaće’

Zbog porezne reforme jednoj skupini građana ‘dominantno rastu plaće’

Kako je objasnio ministar financija Marko Primorac, briše se pojam osnovnice osobnog odbitka, a povećavaju se i iznosi osobnog odbitka za uzdržavane članove i djecu – za uzdržavanog člana i prvo dijete na 280 eura, za drugo dijete na 392 eura, za treće dijete na 560 eura itd.

Vlada je u srijedu predstavila novi krug porezne reforme u sklopu kojega se ukida prirez jedinicama lokalne samouprave, osobni odbitak diže se na 560 eura, a država preuzima dio troška uplate mirovinskih doprinosa za građane s malim plaćama.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je da je osnovni cilj reforme povećanje plaća te da će u novom krugu reforme biti izmijenjeno ili dopunjeno devet zakona.

Vlada želi, rekao je, podići životni standard i plaće, osobito građanima s najnižim plaćama, podići kupovnu moć kućanstava, smanjiti nejednakosti, očuvati gospodarski rast te ojačati fiskalnu autonomiju jedinica lokalne samouprave.

Smatra da je 2023., s obzirom na makroekonomske pokazatelje, pravi trenutak za porezno rasterećenje, koje bi trebalo stupiti na snagu u siječnju 2024. godine.

Što se tiče ideja da se porezno opterećenje smanji smanjenjem stope PDV-a, podsjetio je na studiju Porezne uprave prema kojoj cijene nisu smanjene u mjeri u kojoj su smanjene određene stope PDV-a.

Alternativa je, rekao je, smanjivanje poreznog opterećenja dohotka, a novi korak porezne reforme obuhvatit će upravo one koji su dosad bili izvan poreznih zahvata.

Plenković je otklonio teze da vlada ne ide na ruku općinama, gradovima i županijama. “Teza da vlada nešto uzima lokanim jedinicama je lažna”, rekao je.

Ilustrirao je to između ostalog podatkom da je od 2017. do 2022. ukupan prihod županija, gradova i općina od poreza na dohodak i prireza povećan s 10,6 na 17,7 milijardi kuna, što je skok od 67 posto.

Pritom, Gradu Zagrebu su ti prihodi porasli za 39 posto, sa 4,5 milijardi kuna u 2017. na 6,3 milijarde kuna u 2022. godini. Nadalje, Split je zabilježio skok od 58 posto, na 561 milijun kuna, Rijeka za 32 posto, na 426 milijuna kuna, a Osijek za 57 posto, na 329 milijuna kuna.

“Jasan je argument da Vlada godinama vodi konzistentnu politiku fiskalne decentralizacije, što znači više prihoda županijama, gradovima i općinama, kako bi ljudi izabrani na lokalnim izborima imali više manevarskog prostora za realizaciju svojih projekata i svojih političkih prioriteta”, poručio je Plenković.

Cijeli članak pročitajte na poslovni.hr

Petak, 26.05.2023. / Poslovni.hr/Hina, poslovni.hr