Zbog poremećaja tržišta u Njemačkoj prijeti kolaps ovoj djelatnosti

Zbog poremećaja tržišta u Njemačkoj prijeti kolaps ovoj djelatnosti

Hrvatska danas iz drugih zemalja EU uvozom pokriva i do 70 posto potreba za svinjskim mesom

Zbog pojava bolesti afričke svinjske kuge (ASK) u Njemačkoj, neuređenosti tržišta i velikog uvoza, hrvatskom svinjogojstvu prijeti kolaps, poručili su u četvrtak Hrvatska udruga proizvođača svinja (HUPS), procjenjujući da bi šteta mogla iznositi više od 100 milijuna eura.

“Poremećaj tržišta u Njemačkoj koji je izazvan pojavom bolesti ASK te neuređenost tržišta poljoprivrednih proizvoda Hrvatskoj nanijeti će ogromne štete u svinjogojstvu, veće nego da se bolest pojavila kod nas”, istaknuli su iz Udruge.

Zbog alarmantne situacije, iz HUPS-a traže hitan angažman Vlade, ali i nude rješenja koja bi mogla ublažiti posljedice ove novonastale situacije, kazao je predsjednik HUPS-a Krešimir Kuterovac na konferenciji za novinare u Čepinu.

“U trgovinama moramo osigurati zastupljenost domaćih proizvoda provedbom EU uredbe o uređenju tržišta”, kazali su iz Udruge, napominjući da je Hrvatska jedina država EU koja tu uredbu primjenjuje djelomično, iako ona omogućava da se domaće tržište “koliko toliko zaštiti od nelojalne uvozne konkurencije”.

Kako Njemačka nema mogućnosti plasmana na tržište Kine i zemalja Azije za određeno razdoblje, odnosno uvedena je zabrana izvoza, velike količine svinjskog mesa iz te zemlje naći će se i u Hrvatskoj, upozoravaju iz HUPS-a napominjući kako pritom cijena neće biti bitna te će trgovački lanci ili prestati kupovati meso hrvatskih proizvođača ili će doći do strašnog pada cijena.

To će, istaknuli su iz HUPS-a, dodatno uništiti domaću proizvodnju i na rub financijske isplativosti dovesti proizvođače.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen s portala poslovni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 17.09.2020. / www.poslovni.hr