Zbog pandemije lovostaj u travnju: 'Ako država ne pomogne, ribari će morati prodati brodove'

Zbog pandemije lovostaj u travnju: 'Ako država ne pomogne, ribari će morati prodati brodove'

Kvarnerski i istarski ribari glavninu svojih ulova plasiraju na izvozno, talijansko tržište.  I odjednom, izvoz je prekinut, ribari su se našli u problemima.

'Zdravlje ljudi nam je najvažnije', ističe Ivan Bočina iz riječkog Ugora, jedne od naših najvećih ribarskih tvrtki.

'U početku epidemije još smo izvozili, ali je onda vozač završio u karanteni, pa smo odustali. Ribu sada plasiramo na domaćem tržištu, u pogone za preradu. Preuzimaju nam kompletan ulov. Jasno, cijena je niža od izvozne', govori Bočina.

Stanje postaje zabrinjavajuće. Ribari, s pravom, traže pomoć – intervenciju države, piše Novi list. Predlažu da se lovostaj, kojemu je termin u svibnju, premjesti u travanj, da traje čitav mjesec.

'Mišljenja smo da ćemo biti primorani uz ovakve uvjete razmišljati o prodaji flote, ukoliko resorno Ministarstvo ne bude imalo razumijevanje za ovu tešku situaciju.'

Svakodnevna borba

Ribari – koćari, vlasnici velikih brodova, još su u težem položaju. Neki od njih isključivi su izvoznici. Detalje iznosi Tomislav Nikolac iz tvrtke Peter Pan, koja je među vodećima u koćarskom ribolovu.

'Već neko vrijeme ništa ne izvozimo. Teško je i ne vidimo izlaz. Ne samo da ne možemo preko granice, nego ne radi ni tamošnje tržište. Razmišljamo, kako nešto pokušati plasirati u Italiju. Ribu nekako uspijevamo plasirati ovdje u Hrvatskoj... Snalazimo se od danas do sutra, ne nalazimo zadovoljavajuće rješenje. Stalo je i ugostiteljstvo, što dodatno otežava situaciju.'

'Nadamo se da će epidemija brzo proći, jer već se suočavamo s teškim posljedicama. Doslovce, borimo se svaki dan', zaključuje Tomislav Nikolac.


Izvor: Novi list

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Nedjelja, 29.03.2020.