Zbog pandemije gotovo svaki dan otkaz dobiva po tisuću radnika

Zbog pandemije gotovo svaki dan otkaz dobiva po tisuću radnika

Ukupan broj oglašenih radnih mjesta već je u prva dva mjeseca ove godine bio manji nego lani i preklani u istom razdoblju.

U Hrvatskoj svaki radni dan otkaz dobiva tisuću ljudi. Prvi je to gospodarski pokazatelj učinka Vladinih mjera obuzdavanja pandemije koronavirusa.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) od ponedjeljka 16. ožujka do ponedjeljka 23. ožujka na burzu rada su se prijavile 4.723 osobe. U HZZ-u, koji je tempo kretanja nezaposlenosti zbog aktualne situacije počeo mjeriti na dnevnoj bazi, navode da nije svima radni odnos prekinut zbog pandemije.

Međutim, saldo ukazuje da se broj nezaposlenih već u prvom tjednu karantene blago povećao, i to nakon što su prethodno stope nezaposlenosti u Hrvatskoj pale na rekordno niske razine. Podsjetimo, lani je tijekom ljeta DZS zabilježio stopu anketne nezaposlenosti od svega 5,7 posto, a ove godine u siječnju i veljači stope registrirane nezaposlenosti bile su 8,4 i 8,3 posto.

“Na dan 16. ožujka 2020. u evidenciji je bilo 134.717 osoba, na kraju dana 23. ožujka u evidenciji je bilo 136.851 osoba, što je u razdoblju 16.03.- 23.03.2020 povećanje za 2.134 osobe ili 1,6 posto”, kažu u HZZ-u.

Na tržištu rada, naime, unatoč korona krizi ili baš njoj usprkos, ne događaju se samo otkazi. Dio poslodavaca nastavio je sa zapošljavanjem, a to su nam potvrdile i veliki regruteri poput Adecco Hrvatska i Selectia te oni koji rade i na međunarodnom tržištu poput TalentLyfta.

HZZ pak navodi da je u prvom tjednu karantene zaposlena 2.331 osoba, a poslodavci su preko njih oglasili još 1.586 slobodnih radnih mjesta.

Ukupan pak broj oglašenih radnih mjesta već je u prva dva mjeseca ove godine bio manji nego lani i preklani. Tako je 2018. u siječnju i veljači na HZZ-u bilo oglašeno 50.211 slobodnih radnih mjesta, godinu kasnije 48.053, a ove godine njih 42.968.

Pad broja oglašenih slobodnih radnih mjesta bilježi i jedan od najvećih portala za traženje posla - posao.hr, koji situaciju uspoređuje s kriznom 2008. i 2009. godinom.

Hrvoje Brkić, voditelj portala posao.hr kaže da je njima u prvom tjednu karantene broj novih oglasa pao za tri puta. Unazad tjedan dana ukupan broj oglašenih mjesta skliznuo je s 4.485 na 3.927. Brkić ističe da su prije u isto vrijeme imali između 6 i 7 tisuća aktivnih oglasa.

“Ovakva situacija je iznimno nepovoljna i toliki pad nije zabilježen dosad, čak ni za vrijeme gospodarske krize 2008./09. kad smo u ožujku imali blagi rast ili stagnaciju broja oglasa dok sada bilježimo rapidan pad i pitanje je na kojoj brojci će se završiti mjesec”, kaže Brkić.

Dodaje da su za hotelijerstvo, turizam i ugostiteljstvu gotovo pa prestali stizati bilo kakvi novi oglasi. “Mnogi klijenti su ranije naručili višemjesečne pakete oglašavanja zbog turističke sezone pa drže i dalje oglase u nadi da će se situacija poboljšati i da će se spasiti turistička sezona”, kaže Brkić.

Navodi da situacija ipak nije crna za sve. U kategoriji farmacija, biotehnologija i kemija broj oglašenih radnih mjesta na posao.hr utrostručen je u odnosu na 2019. Udvostručen je i broj oglasa u kategoriji zdravstvo gdje je pojačana potražnja za medicinskim radnicima.

U ICT-u porast broja oglasa je i dalje visokih 43 posto, a u graditeljstvu i geodeziji traži se 32 posto više radnika nego godinu ranije. U prometu i transportu posebno se traže taksi vozači, prijevoznici u domaćem transportu kao i dostavljači. Prodaja je i dalje jaka iako je zabilježila pad zbog zatvaranja neprehrambenih trgovina, a i potražnja za radnicima u poljoprivredi ista je kao i lani.

Martina Špiljak, voditeljica karijernog razvoja Adecco Hrvatska kaže da je 40 posto kompanija s kojima surađuju privremeno zaustavilo zapošljavanje. Navodi da je turizam prvi na udaru, zatim auto-industrija, ali i da se neke industrije uspješno prilagođavaju situaciji. Primjerice, trgovci prelaze na online prodaju.

“Većina naših klijenata nastavila je s procesom zapošljavanja te razvoja kompetencija zaposlenika i prebacuju se u potpunosti na virtualne kanale”, kaže Špiljak.

Aleksandar Zemunić, direktor tvrtke Selectio također potvrđuje da je dio poslodavaca privremeno obustavio zapošljavanje. Navodi da se slično događalo 2008/09, kad se osjetio pad, ali su ih, kaže, vrlo brzo klijenti počeli tražiti da im nađu ljude za nove tipove pozicija po modelu “2u1”. Ono što ohrabruje, navodi, je što su kompanije nastavile popunjavati ključne pozicije.

“Nastavilo se popunjavanje pozicija koje su neophodne za nastavak poslovanja, posebno u industrijama koje su manje pogođene poput široke potrošnje, telekomunikacija i IT-a, a veseli i što imamo i klijente koji optimističnije gledaju na situaciju jer znaju da će i ova kriza proći pa žele biti spremni s kvalitetnim novim zaposlenicima, kao i vlastitima, koje u međuvremenu žele razvijati”, kaže Zemunić.

Mario Buntić, suosnivač i direktor hrvatskog startupa TalentLyft, koji pomaže u zapošljavanju u više od 200 tvrtki iz IT-a, autoindustrije, bankarstva, zdravstva, hotelijerstva i drugih industrija u 25 država, kaže da je situacija slična po cijelom svijetu. Najgore je kaže u hotelijerstvu, turizmu i prijevozu.

“Do prije deset dana gotovo svi su radili uobičajene planove i nitko nije očekivao ovakve blokade gradova i granica te širenje virusa tako da tvrtke sada umjesto da šire svoje timove počele su otpuštati zaposlenike i to masovno”, kaže Buntić.

Dodaje da jako rijetki danas mogu reći da im je sve isto kao i prije globalne blokade. Ipak vidi jednu veliku razliku između situacije u Hrvatskoj i na drugim tržištima.

“Kod nas se osjeti malo veća nesigurnost nego kod inozemnih klijenata, koji kao da znaju da se privremeno moraju smiriti i da će se kasnije stvari nastaviti kakve su bile. Pretpostavljam da kod nas mahom predviđaju da će se većina ekonomija oporaviti brže od naše, jer imaju zdravije temelje te vrlo vjerojatno bolju potporu svoje vlade”, zaključuje Buntić.


Izvor: poslovni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 01.04.2020.