Zbog inflacije ove tvrtke u Hrvatskoj od Nove godine podižu plaće svojim zaposlenicima

Zbog inflacije ove tvrtke u Hrvatskoj od Nove godine podižu plaće svojim zaposlenicima

Potrošačke cijene u Hrvatskoj su u rujnu ove godine porasle 12,8% u odnosu na isti mjesec prošle godine, što je najviša stopa inflacije od kada Državni zavod za statistiku vodi te podatke. Iako rast i dalje predvode energija i hrana, primjetno je jačanje doprinosa ostalih sastavnica košarice potrošačkih dobara

Povećanje inflacije uglavnom je posljedica nekoliko faktora, a najznačajniji su porast cijena sirovina i industrijskih proizvoda na svjetskom tržištu, oporavak domaće osobne potrošnje, što je potaknulo proizvođače i trgovce da porast troškova prenesu i na krajnje kupce te statistički razlozi, odnosno činjenica da se tekuće cijene uspoređuju s cijenama godinu unazad, a koje su bile smanjenje zbog tržišnih poremećaja uzrokovanih pandemijom.

Kraj 2022. godine trebao bi nam donijeti stabilizaciju i postupno smanjenje cijena energenata na svjetskom tržištu, što posljedično dovodi i do pada inflacije. Iako nas u idućoj godini očekuje znatno smanjenje godišnjeg rasta cijena hrane, energije, inflacija bi i dalje mogla nadmašivati dugoročni prosjek.

Usklađivanje plaće zbog inflacijskih pritisaka

Logika, u teoriji, nalaže povećanja plaće zaposlenicima, ali praksa je ipak nešto drugo, s obzirom na to da je porast cijena dijelu kompanija pojeo prihode.

Srećom, postoje i tvrtke koje su dobro poslovale, pa su svoje zaposlenike stavile na prvo mjesto te su mjerom povećanja plaće odlučile ublažiti inflacijske pritiske. Jedna od njih je i splitska softverska tvrtka Typeqast koja s prvim danom nove godine povećava neto plaću svojim zaposlenicima za 10%.

"Duboko svjesni okolnosti u kojima smo se našli uslijed inflacije, odlučili smo direktno pomoći svim svojim zaposlenicima kako bi što bezbolnije prebrodili teret rasta cijena, troškova života i energenata koji imaju veliki utjecaj na njihovu financijsku sigurnost. Uzmemo li u obzir da je Typeqast firma s 400 zaposlenika, nije teško izračunati da se radi o jako velikim novčanim iznosima za jednu firmu." - navodi suosnivač i direktor Typeqasta Marko Barić.

Spomenuto povećanje plaće odnosi se na svih 5 zemalja u kojima Typeqast ima svoje urede, sve pozicije i razine senioriteta.

Tko je još u Hrvatskoj najavio povećanje plaća?

Trgovački lanac Lidl najavio je da povećava plaće svih svojih 3 000 zaposlenika u prosjeku za 5%. DM povećava bruto plaću svim djelatnicima za 4,5% kako bi ublažili posljedice rasta cijena i iskazali im zahvalnost za doprinos uspjehu tvrtke. U Enna grupaciji kažu da je kumulativno povećanje plaća zbog inflacije u ovoj godini 20%.

Izvor: bug.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 03.11.2022. / www.bug.hr