Zatražena pomoć za preko pola milijuna radnika u Hrvatskoj

Zatražena pomoć za preko pola milijuna radnika u Hrvatskoj

Zbog zatvaranja mnogih djelatnosti kako bi se zaustavila epidemija koronavirusa posljednjih tjedana u Hrvatskoj imamo snažan rast nezaposlenosti. Trenutno brojač na Hrvatskom zavodu na zapošljavanje pokazuje brojku od oko 150 tisuća ljudi.

Zatražena pomoć za preko pola milijuna radnika

Dio nezaposlenih vidljiv je iz podataka Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, no treba uzeti u obzir i prikrivenu nezaposlenost jer je preko 95 tisuća poslodavaca zatražilo potpore za oko 550 tisuća radnika, piše index.hr.

Ti ljudi trenutno primaju četiri tisuće kuna i vode se kao zaposleni - no bez potpora vjerojatno bi dobar dio njih bio na burzi.

Država isplaćuje 4000 kuna po radniku

Prve mjere za očuvanje radnih mjesta predstavljene su u ožujku i sastojale su se od isplate neto minimalne plaće od 3250 kuna, dok je poslodavac na to morao platiti doprinose.

Nakon toga, početkom travnja ta je mjera korigirana tako da je neto iznos podignut na 4000 kuna, a poslodavci su oslobođeni plaćanja doprinosa. Iako će ta mjera privremeno, barem na papiru, spasiti određeni broj poslova, jasno je da država ne može u beskonačnost isplaćivati plaće za više stotina tisuća ljudi, koji bi na kraju mogli biti obuhvaćeni tim mjerama, pa ćemo tek po njihovom isteku vidjeti koliko je zapravo poslova izgubljeno. 


Izvor: index.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 09.04.2020.