ZAŠTO HRVATI ŽIVE LOŠIJE OD OSTATKA EUROPE? Pogledajte ovu usporedbu s drugim zemljama i sve će vam biti jasno

ZAŠTO HRVATI ŽIVE LOŠIJE OD OSTATKA EUROPE? Pogledajte ovu usporedbu s drugim zemljama i sve će vam biti jasno

Portugal, Španjolska, Italija, Francuska, Austrija i Slovenija nisu drastično podizale i spuštale stope PDV-a u kratkom vremenu, a po visini stopa se možemo usporediti jedino s Grčkom.

Prijedlog ugostitelja da se stopa PDV-a na pripremu i usluživanje hrane snizi s 25 na 13 posto, Vlada, ali i predlagatelji argumentiraju time da Hrvatska mora imati slične pozicije u turizmu kao i konkurentske zemlje. No, primjerice Italija, Španjolska, Portugal ili Francuska odavno već imaju snižene stope PDV-a u toj djelatnosti i, za razliku od Hrvatske, nisu drastično podizale pa spuštale stope u kratkom vremenu.

Hrvatska će se sa stopom od 13 posto izjednačiti s Portugalom, a Španjolska, Italija, Austrija i Francuska imaju 10 posto PDV-a u tom sektoru. Francuzi još imaju i međustopu od 5,5 posto. Slovenci imaju 9,5 posto, a sličnu stopu nama ima jedino Grčka – 24 posto. Sve navedene zemlje imaju i nižu opću stopu, osim Grčke, koja opet ima 24 posto, koliko će imati i Hrvatska od sljedeće godine.

Pomaže se samo turizmu

Vlada se time približila konkurentskim zemljama što se tiče poreznih davanja u turizmu, ali nije, za razliku od ostalih, oslobodila građane PDV-a na neke važne robe i usluge. Novi list donosi pregled poreznih stopa na samo dio usluga važnih stanovništvu neke zemlje.

Dok mi plaćamo PDV na veći dio hrane od pet i 13 posto, Talijani imaju niže stope; četiri, pet i deset posto. Španjolci na svu hranu plaćaju četiri i 10 posto PDV-a. Francuzi imaju četiri stope koje se kreću od 2,1 do 20 posto, Portugalci imaju tri stope od pet do 23 posto. Slovenci i Austrijanci imaju jednu stopu i to jednaku onoj za turističke usluge (9,5, odnosno 10 posto). Ista je stvar i s opskrbom vode. Hrvatska u tom segmentu ima stopu PDV-a od 13 posto, dok sve dosad nabrojene zemlje imaju stope do najviše 10 posto.


Cijeli članak dostupan na: net.hr

Ponedjeljak, 29.07.2019.