Započela je druga faza, a otvorile su se i neke stvari koje nisu bile u planu

Započela je druga faza, a otvorile su se i neke stvari koje nisu bile u planu

Hrvatska ulazi u drugu fazu popuštanja epidemioloških mjera kojom je predviđeno postupno reaktiviranje zdravstvenog sustava i početak rada djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt, poput frizera, brijača i pedikera.

Vladinim planom za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti u okolnostima epidemije koronavirusa predviđeno je da se u drugoj fazi postupno normalizira rad javnog zdravstvenog sustava, kao i privatnog zdravstvenog sustava, ali uz poštivanje posebnih epidemioloških mjera, piše Index.

Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je da će liste čekanja biti ažurirane, a svi bolesnici bit će obaviješteni o novim terminima.

Boravak u bolnicama što kraći

Pojačat će se koordinacija s liječnicima primarne zaštite kako bi se predoperativna priprema pacijenata obavila tako da vrijeme boravka u bolnicama bude što kraće, kazao je Beroš.

Također će se osnažiti usluge kroz dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije te organizirati poliklinički rad kroz naručivanje pacijenata u točno određeno vrijeme, kako bi se smanjilo vrijeme provedeno u čekaonicama.

Radit će se u dvije smjene, od 8 do 20 sati, a po potrebi i vikendom, najavljuje ministar.

Otvaraju se i stvari koje nisu bile u planu

No osim toga, iako to nije bilo najavljeno u planu za drugu fazu, danas se otvaraju i dječja igrališta i sportski tereni. Najavio je to sinoć ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Ostalo

Ministar Davor Božinović je, pak, na jučerašnjoj presici Nacionalnog stožera kazao da se mjera zabrane okupljanja, koja je vrijedila do danas, neće dalje produžavati.

U drugom koraku popuštanja mjera usmjerenih na suzbijanje i sprječavanje širenja zaraze, koje su bile donesene sredinom ožujka, omogućit će se rad i djelatnostima u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, poput frizera, kozmetičara, brijača i pedikera.


Izvor: index.hr 

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 04.05.2020.