Zagrebački student oduševio je svjetske inovatore svojim proizvodom

Zagrebački student oduševio je svjetske inovatore svojim proizvodom

Šime Grbić, mladi student FSB-a, osmislio je autonomni robot koji za pokretanje koristi stlačeni zrak i njime oduševio svjetske inovatore.

Među više od 600 inovacija iz 35 država iz cijeloga svijeta na ovogodišnjem 10. jubilarnom Euroinventu, najvećoj europskoj izložbi inovacija nedavno održanoj u Rumunjskoj, odličan uspjeh postigao je Šime Grbić, mladi inovator i student Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, inače rodom iz Zadra, koji je za projekt vozila pogonjenog pneumatskim 'mišićima' osvojio čak šest medalja. 

Ove godine upisao je diplomski studij na FSB-u na smjeru Mehatronika i robotika, a okosnica njegova završnog rada na preddiplomskom studiju bila je tema projektiranja i upravljanja vozilom pogonjenim stlačenim tlakom.  Njegov mentor prof.dr. Željko Šitum prepoznao je potencijal projekta i potaknuo Šimu da ga prijavi na Euroinvent, što je polučilo značajan i dosad nezabilježen uspjeh. Na ovakvom radu, ističe inovator, mogu se dobro primijeniti znanja stečena za vrijeme studiranja, a Grbiću se posebno zanimljivom činila tema razvoja robotike i autonomnih vozila.

 "Kako dolazim iz radišne obitelji, oduvijek sam tati pomagao u garaži popravljajući razne strojeve pa sam tako i došao u doticaj s praktičnom izradom i naučio puno jer tijekom srednje škole u gimnaziji nije bilo prilike za praktične radove", priča nam Grbić na početku, dok u fakultetskom Laboratoriju za strojarsku automatiku s profesorom demonstrira rad svoga nagrađenog vozila. Ovo je bio njegov prvi nastup na međunarodnoj izložbi pa samim time i prvo priznanje.  "Najviše su mi pomogli moj mentor, tvrtka Festo koja je donirala komponente za izradu, Udruga mehatroničara FSB-a te moji roditelji i djevojka koji su mi bili velika moralna, a ponekad i financijska podrška", ističe Šime.

Novost u svijetu robotike

S Euroinventa se dakle vratio s pregršt odličja, a veličanstveni niz čine zlatna medalja Euroinventa, posebno odličje WIIPA (Svjetska organizacija udruga inovatora), posebne nagrade izaslanstava iz Portugala, Maroka i Indonezije, odnosno zlatna medalja Sveučilišta iz rumunjske Šučave. Vozilo pogonjeno pneumatskim mišićima je model autonomnog vozila, odnosno mobilni robot koji za svoje pokretanje i skretanje koristi stlačeni zrak. Zrak se kontrolirano ventilima pušta u pneumatske mišiće, koji svojom kontrakcijom zakreću koljenasto vratilo vozila i tako pokreću vozilo, objašnjava nam detaljno mladić.

"Skretanje je riješeno uz pomoć linearnoga pneumatskog koračnog motora, koji je nova vrsta pneumatskog aktuatora koji nam je predložio profesor sa sveučilišta u Twentu u Nizozemskoj. On nam je omogućio pravilnu geometriju skretanja i različito zakretanje unutarnjeg i vanjskog kotača vozila. Cijelim sustavom se upravlja preko Arduino mikrokontrolera, a u Arduino C jeziku je pisan i program", navodi Šime.  Kako se za pogon koristi stlačeni tlak, vozilo je i ekološki prihvatljivije jer nema emisije štetnih plinova. 

"Primjena može biti kao dio nekog hibridnog vozila ili kao mobilni robot za inspekciju u eksplozivnim atmosferama gdje iskrenje može dovesti do zapaljenja ili eksplozije", kaže Grbić. Mobilni pneumatski roboti su relativna novost u svijetu robotike, no tema je, smatra on, nedovoljno raširena i istražena pa zato ima i puno prostora za daljnji razvoj i napredak.  


Ostatak članka pročitajte na: poslovni.hr

 

Ponedjeljak, 27.05.2019.