Zabrana rada nedjeljom stupila je na snagu

Zabrana rada nedjeljom stupila je na snagu

Jučer je bila zadnja radna nedjelja. Blagajnice su zadovoljne, a vlasnici trgovačkih centara već razmišljaju o tužbi Ustavnom sudu.

Sindikat trgovaca nada se da će ostati zabrana rada nedjeljom, a predsjednica sindikata, Zlatica Štulić, kaže kako "radnici u trgovini to i očekuju jer je dosad ionako nedjelja bila premalo dodatno plaćena".

"Radnik dobije 6, 7, ili 10 kuna na svoju satnicu i to svakako nije motivirajuće", pojašnjava Štulić.

Prema podacima samih centara za 2019. godinu prosječan promet jedne trgovine veličine od oko 500 metara kvadratnih od ponedjeljka do petka je 23 tisuće kuna, subotom je 55 tisuća kuna, nedjeljom 45 tisuća kuna.

Gotovo pola od ukupnog broja posjeta šoping centrima događa se vikendom. 13 tisuća je dnevni prosjek radnim danom, 27 tisuća subotom, a 25 tisuća nedjeljom.

82 posto građana bilo je za zabranu

"To je epidemiološka mjera, ali to je uspjeh svih hrvatskih građana. Meni je svejdno da li je to iz jednih razloga ili drugih. Meni je važno da ono što želi veliki dio hrvatskih građana da se i realizira. Pitanje neradne nedjelje nije vjersko", smatra Željka Markić, predsjednica udruge "U ime obitelji".

Trgovci razmišljaju o tužbi Ustavnom sudu koji je već dva puta ukinuo zabranu rada nedjeljom. Iz Ustavnog suda nisu željeli komentirati najavu.

Prema prošlogodišnjem istraživanju Promocije plus 82 posto građana bilo je za zabranu.

 

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 27.04.2020.