Za poljoprivredne potpore trebat će dokazati proizvodnju

Za poljoprivredne potpore trebat će dokazati proizvodnju

Država uvodi nova pravila za poljoprivredne poticaje pa će se ubuduće vrednovati količina proizvodnje dok se dosad za proizvodno vezane potpore prijavljivala samo površina, piše u utorak Večernji list.

Poljoprivrednici će dizati proizvodnost po površini i po životinji i pravdat će to odgovarajućim računima i evidencijama ili će ostati bez dijela potpora. Iščitava se to iz novoga prijedloga izmjena postojećih proizvodno vezanih potpora iz Programa izravnih plaćanja te Programa državne potpore za iznimno osjetljive sektore, kojima Hrvatska, a i druge članice EU (osim Njemačke), nastoje povećati učinkovitost u smjeru samodostatnosti i prehrambene sigurnosti.

Za krave u proizvodnji mlijeka uvjet za potporu bio je 3500 litara po grlu, a po novome uvjet će biti 4310 litara. Gospodarstva koja mlijeko ili mliječne proizvode sama stavljaju u javnu potrošnju morat će voditi evidenciju o proizvedenim količinama.

Kod tovne junadi produljuje se uvjet minimalnog obveznog tova sa 120 dana na 180 dana za ženska i 250 dana za muška grla. Za krave dojilje obvezno se mora evidentirati teljenje u roku od 18 mjeseci...

Dnevnik prenosi i izjavu ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja smatra da je vezivanje potpora za minimalne prinose u stočarstvu je prirodno i poželjno. "Nadalje, ograničili smo maksimalne površine i tako pomažemo nerijetko zaboravljenom, a najpotentnijem dijelu male i srednje poljoprivrede", rekla je ministrica, donosi Večernji list.

Ovu i slične vijesti pronađite na linku.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 10.02.2021. / tportal.hr