Za isplatu minimalne plaće registriralo se već 3600 poduzetnika

Za isplatu minimalne plaće registriralo se već 3600 poduzetnika

Zavod za zapošljavanje počeo primati zahtjeve, do 10.51 registriralo se 3600 poduzetnika, stiglo 700 prvih zahtjeva.

Zavod za zapošljavanje počeo je primati zahtjeve poduzetnika za isplatu minimalne plaće, a do danas do 10.51 sati registriralo se 3600 poduzetnika, od kojih je prvih 700 predalo zahtjev za isplatu.

Na stranicama Zavoda za zapošljavanje nalaze se sve potrebne informacije i prateći obrasci koje tvrtke moraju dostaviti. Država se obvezuje da će svaki zahtjev obraditi u roku od 10 dana, a plaće će se isplatiti do 15. u mjesecu za prethodni mjesec. Radi se o 3250 kuna mjesečno, a kako imaju obilježje potpore, ta su sredstva nepovratna. U odluci stoji da će se potpore odobravati na razdoblje do tri mjeseca, a po nekim procjenama iz Vladinih krugova novi oblik državne pomoći za isplatu plaća moglo bi koristiti oko 400 tisuća radnika. Za tri mjeseca, to bi bilo četiri milijarde. Sociolog Teo Matković, stručnjak za tržište rada, komentira da efikasnost ovakvih potpora za očuvanje radnih mjesta ovisi o tome koliko im je administrativni dio jednostavan i brz te da ne postoje ograničenja sredstava koja se mogu ''uliti'' u mjeru.

– Limit od nekoliko desetaka, pa i stotina milijuna kuna za najbrže, ako nakon toga izdavanje potpora čeka ili staje, jednostavno neće biti dovoljan. I ovako ćemo vidjeti koliko će poslodavaca prihvatiti ponuđenu razinu potpora, ako im je aktivnost posve paralizirana. Ne bi me čudile brojne promjene ugovora o radu pa i otkaza, kaže Matković. Kao drugu liniju, sigurno će trebati snažnije aktivirati sustav naknade za nezaposlene. Postojat će, dodaje Matković, poslodavci koji neće posegnuti za potporama, tvrtke koje neće izdržati pritisak i ograničenja te će otpuštati radnike. Također više desetaka tisuća građana godišnju egzistenciju očekuje u sezoni koja bi inače krenula u sljedećih mjesec-dva. I nezaposlenima je, kaže, bitno teže i zdravstveno rizično tražiti posao u trenutačnim uvjetima.

Prema našim propisima, novčanu naknadu ostvaruje radnik koji je radio najmanje devet mjeseci u protekle dvije godine. Duljina trajanja naknade ovisi o radnom stažu i može se primati od tri mjeseca do godine i pol. Prvih 60 dana naknada ne može biti veća od 4369 kuna, neovisno o plaći, ali ni niža od 2184 kune. Novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti u veljači je primilo oko 37.000 nezaposlenih, u prosjeku oko 2700 kuna. Iznos naknade veže se uz radnikovu bruto plaću u posljednja tri mjeseca i iznosi 60% odnosno 30 % plaće, ali ne može biti veća od spomenutih iznosa.

– Naknada za nezaposlene predstavlja ekonomski automatski stabilizator koji se u mnogim mjerama osnažuje kad nastupi kriza. Dok su na snazi ograničenja kretanja i rada, naknade bi trebalo produžiti nezaposlenima kojima istječu ili kojima je već isteklo pravo korištenja, te je privremeno osigurati svima koji ulaze iz radnog odnosa. Ne želimo da deseci tisuća ljudi moraju birati između kršenja karantene i gladovanja bez izvora egzistencije. Ovo su učinkoviti transferi koji bi izravno pomogli egzistenciji ranjivih građana dok neposredna opasnost ne prođe, bez obzira prežive li njihove firme ili ne, kaže Matković. Inače, u samo nekoliko dana broj oglašenih slobodnih radnih mjesta smanjio se sa 19.000 na 15700. Narednih dana slika će biti još nepovoljnija te se očekuje rast nezaposlenosti i smanjenje potražnje za radnicima.

– Prošlih godina tijekom ožujka broj nezaposlenih smanjivao se za oko 800 po danu. Bude li mudrosti, pružit će se potpore da svi prebrodimo krizu, kaže Matković koji je zabrinut i za desetine tisuća studenata koji svoju egzistenciju osiguravaju studentskim radom, većinom u osobnim uslugama, a studenti nemaju opciju ni bolovanja ni naknade kada posao presahne...

Ostatak vijesti pročitajte na vecernji.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 23.03.2020. / vecernji.hr