Vozit će samo 10 % autobusnih linija: Hoćete li uopće pronaći svoj bus na stanici?

Vozit će samo 10 % autobusnih linija: Hoćete li uopće pronaći svoj bus na stanici?

Ako se od ponedjeljka i nađe koji odvažniji putnik koji bi se od točke A do točke B rado zaputio međugradskim autobusom, upitno je hoće li ga na svojoj lokalnoj stanici uopće pronaći.

Privatni prijevoznici koji voze na međugradskim i međužupanijskim linijama, naime, među onima su koji ne polažu previše nade u najavljenu normalizaciju prometnih veza s obzirom da im, potvrdili su to za Jutarnji list, nema tko nadoknaditi gubitke.

Iz tog razloga predsjednik Udruge hrvatskih autobusnih javnolinijskih prijevoznika Hrvoje Meštrović procijenio je da će privatni autobuni prijevoznici od ponedjeljka u promet pustiti maksimalno deset posto svojih kapaciteta, a i za to je upitno hoće li se pokazati ekonomski isplativim.

Problem, nastavlja Meštrović, datira još od studenoga 2019. godine što je, tvrdi, bio krajnji rok da država s privatnim prijevoznicima potpiše ugovore o obavljaju javnih usluga, dokument koji pretpostavlja da će im država nadoknađivati gubitke na neisplativim linijama.

- Još od prošle godine upozoravamo da je istekao zakonski propisani rok za potpisivanje tih ugovora, no država je to odlučila ignorirati i time zapravo diskriminirala privatne autobusne prijevoznike. Državne prijevozne tvrtke, kao što su Hrvatske željeznice, Croatia Airlines, jednako kao i lokalne, imaju potpisane ugovore i jamstvo države da će im subvencionirati linije koje im nisu isplative, jedino privatni autobusni prijevoznici, koji također obavljaju javnu funkciju, takvo pravo nisu dobili - ljutit je Meštrović koji dodaje za Jutarnji list da će dobar dio autobusnih prijevoznika, među kojima i oni najveći, praktično raditi tek toliko da bi “izašli na cestu”.

Kako procjenjuje Meštrović, najveći manjak privatni autobusni prijevoznici ostvarit će zbog nedostatka učenika koji u normalnim uvjetima čine 30 do 40 posto putnika, zatim radnika koji uobičajeno čine 15 posto prevezenih kapaciteta, a na putnike umirovljenike teško mogu računati.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 08.05.2020.