Vlasnik uspješne građevinske tvrtke nikako ne može pronaći dovoljno radnika

Vlasnik uspješne građevinske tvrtke nikako ne može pronaći dovoljno radnika

Imoćani su i poznati građevinari i u Imotskoj krajini imamo lijepih i zdravih primjera kako se može raditi, ostati na rodnom tlu. Građevinska firma "Lasić Company" osnovana je još 1992., a aktivna je od 1996. godine. Zapošljava sada više od 40 ljudi, od toga dvije trećine iz Imotske krajine. Solventna, s uvijek urednim "papirima" prema državi, poreznim institucijama i, ono najvažnije, prema svojim djelatnicima. Plaće dobre i sigurne, božićnice, nadoknade, prekovremeni sati uredno plaćeni, posla ima i u budućnosti će ga biti i više. Certifikati ISSO 9001, 14001, poslovi se dobivaju od državnih institucija, što je jasan pokazatelj urednog poslovanja.

O tome vlasnik Imoćanin Slaven Lasić kaže:

- Imoćani su odlični i vrijedni radnici. Sreća moja kada bih imao sve radnike s područja Imotske krajine. No, evo već nekoliko dana tražim desetak radnika tesara, armirača, vozača i jave mi se njih jedan, dva. Znam da ih ima, ali, eto, ne znam zašto neće da rade. Poslao sam i molbu birou rada, no nema ništa, pa sam za radnom snagom morao krenuti i u Makedoniju. A posla ima, koliko na području Imotske krajine, tako i izvan nje. Tunel "Sveti Ilija" otvorio je gradilišta i na Makarskoj rivijeri i srednjodalmatinskim otocima, gdje imamo nekoliko gradilišta. Imamo divne prirodne resurse, ali i ljudske resurse. Ja se širim samo iz svojih izvora, iako mi je u početku pomogla Županija s kreditima. I sin i kći upisali su građevinsku struku i vratit će se nastaviti gdje smo supruga i ja počeli. U Imotskoj krajini i Imotskom može se dobro živjeti, to su činjenice. Kako sam ja uspio u građevini, tako mogu neki drugi u poljoprivredi. Trebaju ljudima poticaji, zajamčen otkup, jer je naš proizvod zdrav, čist. Vidite, veliki strani trgovinski lanci uništili su male imotske trgovine, obiteljske poslove, tako da u Imotskom gradu ne možete vidjeti više malih dućana. I dakako, ti ljudi ili njihovi članovi obitelji odlaze u inozemstvo - kaže Slaven Lasić, pokazujući kako se može radom i znanjem uspjeti u Imotskom i Imotskoj krajini.

Dakle, Dalmatinska zagora, pa tako i Imotska krajina, imaju velik potencijal za razvoj i turizma, i poljoprivrede, i obrtništva, i uslužnih djelatnosti. Kultura življenja svakim je danom sve bolja i sadržajnija, nemjerljivi su potencijali njezinih prirodnih vrijednosti. Ekološki čista i netaknuta priroda, baštinsko naslijeđe i sve drugo daju našoj Zagori pečat područja na kojemu živi kulturan narod. Sve su to prednosti koje još nisu iskorištene. Sada je vrijeme da uz pomoć mnogih EU fondova Dalmatinska zagora, pa tako i Imotska krajina, krenu bržim tempom razvoja.


Ostatak članka pročitajte na: novac.jutarnji.hr

 

Ponedjeljak, 20.05.2019.