Vlasnik plantaže očajan: Nudio sam plaću do 9.000 mjesečno, ali nitko ne želi brati trešnje

Vlasnik plantaže očajan: Nudio sam plaću do 9.000 mjesečno, ali nitko ne želi brati trešnje

Bez obzira na plaću od 5 do 9 tisuća kuna plaću, sat vremena odmora i plaćen prijevoz do plantaže, Zlatan Kljaković Gašpić nije imao koga zaposliti

Vlasniku plantaže u Majkovcu kod Svetog Ivana Zeline propalo je više od 50 tona trešanja, i to ne zbog prirodnih nepogoda i tuča, već zato što mu ih nije imao tko ubrati.

Bez obzira na plaću od 5 do 9 tisuća kuna plaću, sat vremena odmora i plaćen prijevoz do plantaže, Zlatan Kljaković Gašpić nije imao koga zaposliti jer se nitko nije javljao, a oni i koji se jesu javili, radili su jako loše. Problem pritom ne bi ni mogli riješiti uvozni radnici iz Afganistana, Pakistana i Nepala jer bi njihove radne dozvole mogao ishoditi tek u kolovozu i rujnu.

- I eto vidite. Našao sam deset Nepalaca preko jedne agencije koji su spremni vrati trešnje, ali početi bi mogli tek u kolovozu jer im nije riješena radna dozvola i viza. A u kolovozu meni treba samo jedan radnik da pokosi po voćnjaku. Trešnje se beru sada i propadaju jer ih nema tko brati - kazao je Kljaković Gašpić za Slobodnu Dalmaciju, te pritom krivi sporu administraciju i veliku birokraciju.

Ako pak poslodavac želi uzeti strane radnike, o tome mora obavijestiti policijsku postaju. Nakon toga policija traži suglasnost od Zavoda za zapošljavanje koji radi anketu među nezaposlenima hoće li i žele raditi u berbi trešanja. Ako se izjasne negativno, onda je moguće odobravanje dozvole strancima, no ako se naši nezaposleni izjasne pozitivno, onda ništa od radne dozvole strancima. Kljaković Gašpić smatra kako je upravo tu najveći problem - naši ne žele raditi iako su se izjasnili da žele.

- U Hrvatskoj ima posla za radnike, a nema za neradnike. Svi koji hoće mogu raditi, ali eto ti nezaposleni vole biti na zavodu za zapošljavanje i tako žive, nekada nešto odrade na crno i sa time se zadovolje-rezolutan je Kljaković Gašpić.

- MUP nije kriv nego zakonodavac koji je propisao dugu, kompliciranu proceduru i oni birokratski mozgovi koji su takav zakon osmislili i tako oštetili državni proračun i onemogućili ostvarenje prihoda nama poljoprivrednicima - dodaje te smatra kako sve nadležne Udruge šute i ne poduzimaju ništa.

Preuzeto sa vecernji.hr

Petak, 24.06.2022. / Vecernji.hr, vecernji.hr