Vlasnica pilane u Glini: 'Plaćamo od 5.500 do 7.500 kuna... No, nemamo koga zaposliti'

FOTO: Otvoreno - HRT

Vlasnica pilane u Glini: 'Plaćamo od 5.500 do 7.500 kuna... No, nemamo koga zaposliti'

Kako pomoći poduzetnicima u Hrvatskoj koji zbog epidemije ne rade? Koje su gospodarske djelatnosti na rubu bankrota? Kako sačuvati radna mjesta na potresom pogođenom području? 

U emisiji Otvoreno, urednika i voditelja Mislava Togonala gostovali su Josip Aladrović, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Hrvoje Bujas, predsjednik Udruge Glas poduzetnika, Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, Marica Šantek, vlasnica pilane u Glini, Marko Jurčić, savjetnik predsjednika HGK.

Marica Šantek je rekla kako njena kuća nije za stanovanje. Dobila je žutu naljepnicu u Glini, ali srećom, kako kaže, sredili su si stan u pilani u kojoj zapošljavaju 15 ljudi.

- Unatoč solidnim plaćama nemamo koga zaposliti, kazala je Šantek i dodala kako su to plaće od 5.500 do 7.500 kuna.

Naglasila kako većina njihove proizvodnje ide u izvoz te je naglasila kako su počeli raditi od ponedjeljka zato što im je 50 posto radnika ostalo bez „krova nad glavom” te su im pokušali pomoći da svi imaju kućice i kontejnere.

Ministar Aladrović je u emisiji rekao da je veliko pitanje kako će ovaj segment utjecati na migracije i na radnu snagu.

- Ono na što se moramo orijentirati u obnovi su lokalni resursi. Ovo područje koje je pogođeno potresom je izrazito bogato drvnom masom i zato je drvna industrija u ovom području veoma jaka, rekao je ministar.

Istaknuo je kako se nada da će se u 2021. godini pronaći modeli koji će biti pošteniji i bolji prema lokalnim proizvođačima.

- Moramo uspostaviti sustav u kojem će poduzetnici vjerovati Vladi i u kojem će Vlada vjerovati poduzetnicima, zaključio je.

Ministar Aladrović je rekao kako u Sisačko-moslavačkoj županiji postoji nezaposleni dio radno sposobnih ljudi koji mi moramo i hoćemo angažirati što u ekonomiji, u poduzećima i tvrtkama koje djeluju na tom području.

- Jedan dio možemo angažirati kao pomoć jedinicama lokalne samouprave u javnim radovima kako bi oni sudjelovali u dodatnoj izgradnji i pomoći pri izgradnji infrastrukture na tim područjima. Dakle, nisu javni radovi namijenjeni iz konteksta New Deala, kako je to bilo u Americi da budu sam pokretač, ali da budu jedna od ekonomskih mjera kako bi zaposlili one teško zapošljive i dugotrajno nezaposlene, a kako bi oni gradili i reaktivirali taj prostor taj prostor koji je oštećen. To definitivno da, rekao je i dodao kako je o tome razgovarano s lokalnim čelnicima, a oni su iskazali potrebu za tim.


Izvor: HRT

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 14.01.2021. / vijesti.hrt.hr