Vlada obznanila plan popuštanja mjera: Poznato kad će se moći kod frizera i u kafić

Vlada obznanila plan popuštanja mjera: Poznato kad će se moći kod frizera i u kafić

Premijer Andrej Plenković osvrnuo se na početku sjednice Vlade na današnji potres u Zagrebu, pozvao na oprez i podsjetio da se radi na planu aktivnosti za pomoć svima koji su u potresu doživjeli velike štete.

Premijer je najprije podsjetio na razvoj situacije u protekla dva mjeseca u svijetu i Europi koja je najpogođenija pandemijom.

“Na sreću situacija u Hrvatskoj nije toliko dramatična koliko u drugim državama. Možemo reći da je epidemiološka situacija pod kontrolom. To smo uspjeli zajedno zahvaljujući pravodobnim mjerama i odgovornom ponašanju naših sugrađana”, rekao je premijer. Naveo je da se postupno može početi s popuštanjem mjera, ali da se nikako ne može sve odmah vratiti na staro.

“Ponovno pokretanje gospodarstva odvijat će se u tri faze. Prvo od ponedjeljka 27. travnja se omogućuje rad trgovinama izazov onih u trgovačkim centrima. Omogućit ćemo rad svima koji rade uslužne djelatnosti osim onih gdje je blizak kontakt. Uvode se javne gradske i prigradske linije. Omogućuje se rad knjižnica, muzeja i knjižara”, nabrojio je Plenković.

Ne dođe li do pogoršanja, slijedi faza od 4. svibnja: Tu će se omogućiti rad javnog zdravstva, privatnog zdravstvenog sustava u punom opsegu, svim poslovnim subjektima u kojima se ostvaruje bliski kontakt sa klijentima – npr. kozmetičari, pedikeri, frizeri…

Treća faza od 11. svibnja: Omogućuju se okupljanja do deset osoba, omogućit će se rad trgovačkih centara, omogućit će se rad predškolskih ustanova, razredne nastave od 1-4 razreda i rad s djecom s teškoćama koji imaju pomoćnika u nastavi. Omogućit će se održavanje laboratorijskih vježbi. Uvode se međužupanijske linije. Omogućit će se rad ugostiteljskih objekata isključivo na terasama. Omogućit će se rad ugostiteljskih objekata u smještajnim kapacitetima za korisnike smještaja. Proširit će se uvjeti za e-Propusnice.

“Najugroženiji su sugrađani starije dobi. Preporučuje se tim osobama, osobama s kroničnim bolestima, da ostanu kod kuće. Oni su najosjetljiviji”, rekao je.

“HZJZ će zajedno sa Stožerom izraditi preporuke koje će se odnositi na radno vrijeme u trgovinama, zadržavanje u zatvorenim prostorijama”, rekao je.

“Odlučili smo da se omogući održavanje vjerskih okupljanja od 2.5.”, rekao je premijer koji se pred kraj izlaganja osvrnuo i na pitanje otvaranja granica.

“S našim partnerima u Europi ćemo pronalaziti rješenja. Pa ćemo doći u poziciju da idemo i prema otvaranju granica. Pronalazimo u sljedećim tjednima rješenja koja će biti zajednički dogovorena i sigurna”, rekao je.


Izvor: Poslovni dnevnik

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 23.04.2020.