Vlada objavila kako doći do prosječne plaće od 7600 kuna do kraja ovog mandata?

FOTO: Ilustracija

Vlada objavila kako doći do prosječne plaće od 7600 kuna do kraja ovog mandata?

Praktično nijedan gospodarski sektor nije imun na neke od brojnih pojavnih oblika neprijavljenog rada.

Vlada je predstavila i kombinaciju odvraćajućih i poticajnih mjera kojima se trasira sveobuhvatan plan suzbijanja neprijavljenog - odnosno poticanja prijavljivanja rada, piše Poslovni dnevnik.

U fokusu tog dokumenta su mjere vezane uz razne oblike sive zone, od rada bez ugovora o radu, do polovičnih prijave kroz npr. isplate minimalaca uz ostatak plaće 'na ruke' (bez plaćanja poreza, prireza i doprinosa), neplaćanja noćnog i prekovremenog rada ili nezakonita zapošljavanja stranaca.

Tako se, primjerice, vezano uz poticanje rada, zapošljavanja i rast plaća ističe kako bi suzbijanje neprijavljenoga rada 'naročito u dijelu djelomično neprijavljenoga rada' trebalo rezultirati stvaranjem uvjeta da prosječna neto plaća do kraja mandata Vlade dosegne najmanje 7600 kuna.

S tim ciljem predviđa se redefiniranje radnog zakonodavstva, uključujući i izmjene Zakona o minimalnoj plaći te planirano donošenje posebnog zakona u svrhu sveobuhvatne borbe protiv neprijavljenoga rada.

Spektar odvraćajućih i poticajnih mjera, među ostalim, predviđa i takozvane crne i bijele liste poslodavaca s obzirom na (ne)prijavljivanje rada, a moglo bi i doći do usklađivanja sustava upravnih i prekršajnih kazni.

U praksi će se za koju godinu npr. u situaciji kada je radnik prijavljen na puno radno vrijeme, a u inspekciji je zatečen da radi neprijavljen kod drugog poslodavca, razdoblje rada kod drugoga smatrat će se razdobljem u kojem ostvaruje primitak po osnovi drugog dohotka. 


Izvor: Poslovni dnevnik

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 01.03.2021.