Vlada konačno izložila plan: očekuju da poslodavci ljudima daju pune plaće dok traje zabrana rada

Vlada konačno izložila plan: očekuju da poslodavci ljudima daju pune plaće dok traje zabrana rada

Presudnu informaciju nisu komunicirali premijer ili ministri, nego ju je Vlada bez komentara objavila na webu.

Kako smo sinoć pisali, Vlada je konačnu odluku o zatvaranju cijelog spektra djelatnosti izložila na press konferenciji Stožera za civilnu zaštitu. Ministar policije nabrajao je što sve od ponoći više neće raditi, bez da su uz njega bili premijer ili ministar gospodarstva koji bi ljudima zahvaćenim mjerama objasnili od čega će živjeti u razdoblju dok traje zabrana.

Ranije su načelno izjavljivali kako će “pogođenim djelatnostima isplaćivati minimalce”, no i oko toga je nastala ozbiljna konfuzija. Vlada je u srijedu na Twitteru objavila da će financirati “100% troška minimalne neto plaće po stalno zaposlenom svima, uz uvjet da ne otpuštaju radnike (…)”.

Postavilo se logično pitanje – znači li “svima” doslovno svima, čak i onima koji će u ovoj krizi imati stabilne prihode ili će im se prihodi, eventualno, čak i povećavati. No, taj je tvit, izgleda, bio samo jedna u nizu nepreciznosti u komunikaciji. U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava Telegramu su odgovorili kako se mjera ipak odnosi samo na “djelatnosti pogođene koronavirusom”. Ugrožena je, realno, ogromna većina djelatnosti, no koje od njih konkuriraju za Vladine mjere pomoći, ne zna još ni Vlada.

Konačno su izložili masterplan: neka to riješe poslodavci

Prema kojim će se, dakle, kriterijima isplaćivati, odnosno tko će konkurirati za pomoć nitko ne komunicira. Neslužbeno se doznaje tek da bi razrada možda mogla biti gotova do kraja tjedna.

A zatim je kasno sinoć, nešto prije 23.00, na vladinim stranicama koronavirus.hr konačno objavljeno tko bi i kako trebao plaćati radnike u ovoj fazi zabrane rada. Ukratko, Vlada očekuje da će poslodavci radnicima isplaćivati pune plaće, iako neće imati prihoda. Nikakva naznaka pomoći poslodavcima na ovom se mjestu ne spominje.

Vladinu objavu prenosimo u cijelosti, bez intervencija:

U skladu s člankom 95. stavkom 3. Zakona o radu, radnik ima pravo na naknadu plaće za vrijeme prekida rada do kojega je došlo krivnjom poslodavca ili zbog drugih okolnosti za koje radnik nije odgovoran. Ako samim Zakonom o radu, drugim zakonom, drugim propisom, kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu nije drukčije određeno, radnik ima pravo na naknadu plaće u visini prosječne mjesečne plaće koja mu je isplaćena u prethodna tri mjeseca.

Uzimajući u obzir posebne okolnosti, odnosno odluku ministra zdravstva o proglašenju epidemije COVID-19 sukladno Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (Narodne novine, br. 79/07, 113/08, 43/09, 130/17), te preporuke stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, a u svrhu sprečavanja širenja epidemije, mišljenja smo kako bi poslodavac mogao na temelju tih propisa i utvrđenih mjera donijeti odluku temeljem koje radnici ne bi bili u obvezi rada, sve dok su takve mjere na snazi, ali bi poslodavac imao obvezu isplate plaće tim radnicima u punom iznosu....

Vijest je prenesena sa www.telegram.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 19.03.2020. / telegram.hr