Vlada će plaćati tvrtkama da ne otpuštaju ljude zbog korone

Vlada će plaćati tvrtkama da ne otpuštaju ljude zbog korone

Danas bi trebao biti finaliziran paket težak nekoliko milijardi kuna. Poduzetnici će moći odgoditi plaćanje rata kredita, ali takvo što se još ne planira za građane. Tvrtke će dobiti i novac za nabavu materijala, piše 24sata.hr.

Vlada finalizira paket mjera teških milijarde kuna za pomoć gospodarstvenicima kako bi prebrodili krizu vezanu za problem s poslovanjem zbog korona virusa.

Danas u 14 sati će se sastati ministri i izbrusiti mjere, a onda Vlada ide i pred klubove zastupnika u Hrvatskom Saboru i poduzetnike. 

Ono što su novinari 24sata uspjeli saznati je da je paket težak milijarde kuna i ide u nekoliko pravaca. Vlada je već najavila da će odgoditi plaćanje poreza na dohodak i dobiti i uplate mirovinskog i zdravstvenog osiguranja za radnike. Ali to milijarde će se sliti i kroz druge programe. U planu su posebne kreditne linije za reprograme postojećih kredita. Ti novi krediti bi bili povoljniji, a s bankama se pregovara i o odgodama plaćanja rata kredita za pogođene poduzetnike. Takve mjere zasad nema za građane.

Također će se financirati i obrtna sredstva kako bi poduzetnici mogli dobiti novac za nabavu materijala za proizvodnju ako im kasni plaćanje od dobavljača i imaju pad prihoda. Te mjere će ići preko HBOR-a, HAMAG-a, a u HNB-u se također sastaje s komercijalnim bankama. Komercijalne banke su spremne sudjelovati u ovom paketu pomoći. 

Sigurno će se koristiti i Europski socijalni fond kako bi se financirali poduzetnici koji ne mogu plaćati radnike, tj. dobili bi svojevrsni poticaj da ne otpuštaju po svakom radniku. Europska komisija bi uskoro trebala osigurati i 37 milijardi eura za članice. 

Detalji se još dogovaraju, ali ono što je sigurno je da će postojati jasni kriteriji za dokazati da je poslovanje pogođeno zbog zaraze korona virusom.  


Ostatak članka pročitajte na: 24sata.hr 

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 16.03.2020.