Više od 20 tvrtki i institucija potpisuje Povelju o volontiranju zaposlenika

Više od 20 tvrtki i institucija potpisuje Povelju o volontiranju zaposlenika

•    Povelju o volontiranju zaposlenika koja za cilj ima sustavniji pristup volontiranju u organizacijama te promicanje volonterstva, 22 tvrtke i institucije će potpisati na Konferenciji o volontiranju zaposlenika, 7. svibnja
•    Povelju će potpisati 8Sigma, A1, Addiko banka, ANO insurance solutions, ANPARO, DM, Edukacijsko rehabilitacijski fakultet, Erste banka, GlobalLogic d.d., Grawe, HAKOM, Hrvatska lutrija, HT, INA, Institut za društveno odgovorno poslovanje, Kaufland Hrvatska, L'oreal, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, OTP banka, PBZ, Philip Morris, PricewaterhouseCoopers d.o.o.
•    Na Konferenciji će gostovati Afonso Borga iz portugalske mreže za korporativno volontiranje (GRACE) koja okuplja 160 tvrtki te predstaviti tamošnje projekte. Ujedno, domaće tvrtke će predstaviti svoje projekte, a poznata psihologinja prof. dr. Majda Rijavec će održati predavanje „Volontiranje i sreća“. Predstavit će se i aktivnosti koje će se odvijati tijekom manifestacije Hrvatska volontira od 22 do 25. svibnja

ZAGREB, 1. svibnja 2019. – Na trećoj Konferenciji o volontiranju zaposlenika pod nazivom „Na valovima volonterstva“, 7. svibnja 2019. u prostorima Kongresnog centra Forum u Zagrebu, održat će se potpisivanje Povelje o volontiranju zaposlenika. Inicijativu koja je prva takve vrste u Europi, pokrenuli su Volonterski centar Zagreb, Hrvatski centar za razvoj volonterstva i Mreža za razvoj korporativnog volontiranja. Povelja  se odnosi na sve privatne i javne organizacije, a namjera je potaknuti uvođenje sustavnijeg pristupa volontiranju  kroz definiranje pravila volontiranja, stvaranje pogodnog okruženja za volontiranje te usvajanje standarda volontiranja. Povelja se jednako odnosi na organizacije koje već imaju programe volontiranja, one na počecima ili one koje tek namjeravaju započeti te tako na aktivniji način sudjelovati u promicanju volontiranja.

Potpisivanje Povelje su potvrdile 22 organizacije, od velikih i manjih tvrtki, javnih tvrtki do javnih institucija. Potpisnici su 8Sigma, A1 Hrvatska, Addiko Bank, ANO, Anparo, dm-drogerie markt, Edukacijsko rehabilitacijski fakultet, Erste&Steiermärkische Bank, GlobalLogic, GRAWE, HAKOM, Hrvatska Lutrija, Hrvatski Telekom, INA - Industrija nafte, Institut za društveno odgovorno poslovanje, Kaufland Hrvatska, L'oreal Adria, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, OTP banka, Privredna banka Zagreb, Philip Morris, PricewaterhouseCoopers

Volontiranje je u cijelom svijetu prepoznato kao aktivnost od interesa za društvo, organizacije iz kojih dolaze volonteri kao i za pojedinca, a inicijativom koju smo pokrenuli jačamo volonterstvo u raznim privatnim i javnim organizacijama. U volontiranju u Hrvatskoj već godinama prednjače pojedinci nevezano uz organizaciju u kojoj su zaposleni, a jačanjem i ovog segmenta Hrvatska prati trendove na Zapadu. I ne samo da prati trendove već je Hrvatska prva zemlja koja je pokrenula ovakvu inicijativu u Europi! Tvrtke se potpisivanjem obvezuju generalno na kreiranje politika odnosno sustavnog pristupa volontiranju, promicanje volontiranja u svojim organizacijama i osiguranje uvjeta za volontiranje, vrednovanje kompetencija stečenih volontiranjem, suradnju s neprofitnim sektorom i drugo. Izrazito smo zadovoljni odazivom na našu inicijativu i pozivam i druge organizacije da se priključe kako bismo zajedno napravili promjene i doprinijeli boljitku zajednica u kojima živimo“, rekla je direktorica Volonterskog centra Zagreb Jela Prgić-Znika.

U nastavku programa sudionici će imati priliku čuti o primjerima volonterskih aktivnosti koje su plod suradnje tvrtki i udruga. Afonso Borga, voditelj Mreže za volontiranje zaposlenika’ u Portugalu koja okuplja čak 160 kompanija održat će prezentaciju – „Korporativno volontiranje – partnerstvo u kojem svi pobjeđuju“.  Tako ćemo uz uspješne hrvatske primjere, moći vidjeti na koji način surađuju tvrtke u Portugalu, kako pomažu lokalnim zajednicama kroz kontinuirane politike volontiranja te kako stvaraju motivirane zaposlenike koji su posvećeni organizacijama u kojima rade.  Kako bi se naglasile vrijednosti koje volonterstvo ima za razinu sreće i osobno zadovoljstvo pojedinca kao i za njegovo okruženje, izlaganje „Volontiranje i sreća“ održat će prof. dr. Majda Rijavec, naša poznata psihologinja koja se specijalizirala za teme u području pozitivne i organizacijske psihologije.

U okviru panela Klasa 2011. savjete i preporuke će dati predstavnici hrvatskih tvrtki INA, A1, dm, Erste i GRAWE koje već godinama sustavno provode projekte volontiranja. U drugom dijelu Konferencije očekuje nas predstavljanje raznih neprofitnih udruga i njihovih volonterskih programa što će biti odlična prilika za prisutne organizacije da dogovore aktivnosti  povodom predstojeće manifestacije Hrvatska volontira koja će održati od 22. do 25. svibnja širom cijele Hrvatske. Konferencija završava s paralelnim radionicama na temu pokretanja volonterskih programa, povezivanja s ciljem realizacije projekata te rada sukladno Standardima kvalitete za volonterske programe.

Sudjelovanje na Konferenciji je kao i prijašnjih godina besplatno, a s obzirom na to da je broj mjesta u dvorani ograničen, pozivamo vas da se što ranije prijavite.

Prijaviti se možete na Prijava na Konferenciju o volontiranju zaposlenika.
Program Konferencije o volontiranju zaposlenika.
Više informacija na web stranici o volontiranju zaposlenika.   

Petak, 03.05.2019.