Vidljiv izostanak turista, potrošnja u lipnju čak za četvrtinu niža nego lani

Vidljiv izostanak turista, potrošnja u lipnju čak za četvrtinu niža nego lani

Na svakih 100 kuna koje su potrošene lani u ovo vrijeme danas se u Hrvatskoj zavrti tek 77 kuna. U djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane potrošnja se s lanjskih 100 spustila na 55 kuna. Odsutnost stranaca osjeća se i u trgovinama, gdje je prodaja niža 15 posto, pokazuju podaci o fiskaliziranoj potrošnji u drugom tjednu lipnja, piše Večernji list.

Ekonomisti procjenjuju da će drugo ovogodišnje tromjesečje donijeti pad BDP-a od najmanje 20 posto, no neki spominju mogući gubitak do 30 posto!

Težak drugi kvartal

Zbog državne pomoći ti se manjkovi nisu dramatično prelili na tržište rada te i sada poslodavci imaju oko deset tisuća otvorenih radnih mjesta. To ne znači da nije bilo otpuštanja i odgode zapošljavanja jer, da nije bilo korone, Hrvatska bi danas vjerojatno imala 50-ak tisuća zaposlenih više, posebno u turizmu, trgovini i ostalim pratećim uslugama. Prema podacima s kraja travnja, gubitak radnih mjesta nije zaobišao ni prerađivačku industrija, koja je također imala oko 7000 zaposlenih manje nego u istom razdoblju prošle godine, a jedini sustavi gdje se bilježi više zaposlenih bili su građevina (oko 6000), stručne i tehničke djelatnosti s oko 3000 te zdravstvo s 2000 zaposlenih radnika više.

Obrazovanje je smanjilo broj zaposlenih za oko tisuću. Popuštanjem karantene i otvaranjem ekonomije zaposlenost se od kraja travnja do sredine lipnja povećala za približno 16.000 osoba, tako da je 15. lipnja u evidenciji HZMO-a bilo 1,536.295 osiguranika! Većina novih prijava provedena je u lipnju!


Izvor: Večernji list

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 18.06.2020.