Već godinu radimo 4 dana tjedno i super je

Već godinu radimo 4 dana tjedno i super je

Nedavno smo imali kolegij na kojem sam svoje zaposlenike pitala žele li da nastavimo s praksom četverodnevnog radnog tjedna i jednoglasno su rekli ‘da’, priča nam Renata Šeperić Petak, vlasnica i direktorica konzultantske tvrtke Logička matrica iz Zagreba.

Vijest da uvodi “skraćeno” radno vrijeme prije godinu dana podijelila je na privatnom profilu na Facobooku, a zatim je u medijima odjeknula kao svjetsko čudo. No upravo se Renata čudila što su se svi u tome toliko “angažirali”.

U pravilu se sami organiziramo, rotiramo i uzimamo slobodne dane, i to nam je super - kaže Drago Pavlek (37), koji u tvrtki radi posljednje tri godine i vrlo je zadovoljan.

Svih šest zaposlenika ima stalan radni odnos, na neodređeno, a četverodnevni radni tjedan “zapada ih”, objasnili su, svaki treći tjedan. Četiri dana rade deset sati, kako bi ispunili kvotu od 40 radnih sati po zakonu, a onda uzimaju cijeli jedan dan slobodno.

- Taj dan stignemo obaviti sve poslove koje moramo, po institucijama, u bankama, na policiji, kod doktora... Većina nas ne živi u Zagrebu i za takvo nešto morali bismo posebno uzimati slobodne dane. Ove slobodne dane ne trošimo na rekreaciju ili wellness jer to stignemo i poslije ‘običnih’ radnih dana, a tad se zalomi i neka ‘cuga’ poslije posla - kaže Drago iz Zeline.

Kad četiri dana rade deset sati u komadu, to ne osjete. Nije im naporno. Sat vremena traje pauza za ručak, a posao je dinamičan i brz, pa vrijeme prođe u trenu. U uredu su tada od 8 do 18 sati.

Ostatak članka pročitajte na: 24sata.hr

Utorak, 03.12.2019.