Varteks spretno izašao iz krize, cijena dionice odmah živnula

Prodajom dijela kompleksa u Varaždinu Sparu saniraju se prošli dugovi i osigurava likvidnost.

Varteks spretno izašao iz krize, cijena dionice odmah živnula

Prema Babiću na domaćem tržištu Varteksu prodaja vlastitih proizvoda kontinuirano raste što potvrđuje da dugoročna perspektiva kompanije nije ugrožena. Varteks je u tri godine nakon dobivanja nove vlasničke strukture, tvrdi, ponovno ojačao tržišnu poziciju i ima jasan plan rasta i razvoja poslovanja, a prodajom neaktivnih nekretnina riješit će dio dugova iz prošlosti, racionalizirati i modernizirati poslovanje, te omogućiti revitalizaciju dijela Varaždina u kojem su ovi pogoni. Dok se Sparu kao trgovačkom lancu poslovanje u Varaždinu očito unapređuje, proizvodna tvrtka izborila se za opstanak modelom koji se pokazuje u krizi kao realno rješenje, prodajom nekretnina koje nisu u funkciji i koje bi bez utega krize bile moguće odgovarajuće rješenje za mogući ciklus investicija.

Kako je Poslovni dnevnik pisao, Varteks je u lipnju zaključio predugovor o kupoprodaji zemljišta, a prema tadašnjim javnim podacima, kao i danas, posrijedi je cijena veće vrijednosti od zabilježene u poslovnim knjigama Varteksa. Adresa Zagrebačka 94 u Varaždinu čini se da je još veliki kompleks iz sastava Varteksa, a obuhvaća i nešto više od prodanih 47.000 m2 na koje nakon što je očišćeno useljava Spar. Teren za spasonosnu transakciju pripremljen je navodno u razdoblju prije korona krize kroz parcelaciju zemljišta. Radnici su pokazali veliko povjerenje pa i u situaciji u kojoj su se početkom godine odlučili samoorganizirati kroz svoj nezavisni sindikat s predstavnikom u Nadzornom odboru predsjednice Radničkog vijeća Božice Čiček-Mutavdžić. Upadanjem u nelikvidnost Varteks je slovio, prema sindikalnim izvorima, kao jedini slučaj nemogućnosti uredne isplate plaće, tj. tekstilci su relativno dobro osigurali pitanje likvidnosti i isplaćuju plaće ispod hrvatskog prosjeka, maksimalno 10% više od minimalca. Računa se da je danas oko 20.000 radnika u branši tekstila, obuće i kože, s tim da ih je oko 12.000 u odjevnoj industriji (900 u varaždinskom brendu).

 

Ostatak članka pročitajte na poslovni.hr.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 29.09.2021. / www.poslovi.hr