Uvođenje eura sve je bliže, ali građani su zabrinuti

Uvođenje eura sve je bliže, ali građani su zabrinuti

Hrvatske se vlasti nadaju da će već 2023. godine euro postati nacionalna valuta, te je u skladu s tom namjerom pripremljen i prijedlog proračuna za iduću godinu koji predviđa smanjenje proračunskog deficita ispod 3 posto i postupno spuštanje javnog duga, koji se ovo godine značajno povećao, piše Poslovni dnevnik.

Narednih dana javnosti bi trebao biti predstavljen i posljednji strateški dokument vezan uz euro – Nacionalni plan zamjene hrvatske kune eurom, koji će donijeti brojne tehničke detalje vezane uz zamjenu valuta.

“Konzultacije s dionicima u tom procesu su vec obavljene, a nakon njegove izrade, koja je pri kraju, slijedi usvajanje toga Plana i na Vladi”, poručio je Zvonimir Savić, premijerov savjetnik. Guverner Boris Vujčić smatra da je na putu do eura “ključan dinamičan oporavak gospodarstva i držanje fiskalnih pokazatelja unutar referentnih okvira od iduće godine”. Nacionalni plan zamjene trebao bi reći kako će se organizirati nabava i distribucija gotovog novca, uključujući odabir dizajna nacionalne strane kovanica i kovanje potrebnih količina kovanica, gdje i u kojemu roku će građani moći zamijeniti kunsku gotovinu za eure, kako će se konvertirati kunski depoziti i krediti, ali i drugi financijski instrumenti, na koji će se način prilagoditi kamatne stope, kako će se preračunavati cijene, kako će Vlada zaštititi potrošače od nekorektnog preračunavanja cijena te na koji način će se pravni okvir RH prilagoditi za potrebe uvođenja eura. Budući da građani strahuju da će se uvođenjem eura životni standard smanjiti, poseban će se naglasak staviti na mjere za suzbijanje rasta cijena. Anketa vezana uz uvođenje eura pokazala da građane uglavnom brinu moguća poskupljenja. “Mi sad moramo poraditi na tome da više govorimo o primjerima drugih zemalja, kod kojih se desilo upravo suprotno – standard građana je nakon uvođenja eura porastao”, poručio je Vujčić. Središnji paritet za zamjenu određen je na razini 1 euro = 7,53450 kuna, a opće je mišljenje da će se i u narednom razdoblju tečaj održati oko utvrđenog pariteta.


Izvor: Poslovni dnevnik

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 16.11.2020.