Uvode se važne promjene za obiteljske mirovine. No, hoće li ovo spriječiti siromaštvo u starosti?

Uvode se važne promjene za obiteljske mirovine. No, hoće li ovo spriječiti siromaštvo u starosti?

Kreće izrada novog jednog modela koji bi trebao spriječiti teško siromaštvo u starosti. U Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava počela je s radom Stručna radna skupina za razmatranje mogućnosti uvođenja novog modela obiteljske mirovine, piše večernji.hr.

Obiteljsku imovinu prima najčešće supruga čija je mirovina manja od one preminulog supruga, i to odričući se te svoje manje mirovine i preuzevši 70 posto mirovine preminulog. Prosječno te mirovine iznose 2053,70 kn, prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, dakle znatno su ispod granice siromaštva koja iznosi nešto manje od 2500 kuna za samca. 

– Kao hitno rješenje tražimo da se dio naslijeđene mirovine prvo poveća sa 70% na barem 85%, a kasnije da se taj postotak zadrži za one koji nemaju svoju mirovinu. Žene koje su zaradile vlastitu mirovinu ne bi trebale ostati bez nje već je trebaju zadržati, a uz nju bi se trebalo dodati 50 posto mirovine preminule partnerice ili partnera, i to tako da se množi staž s aktualnom vrijednosti mirovine – navodi najnoviji prijedlog Jasna Petrović, predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske. 

– Ne možete dobiti svih 50 posto njegove mirovine ako vam je muž bio saborski zastupnik – pojašnjava J. Petrović i naglašava da se taj model odnosi samo na civilne, a ne i na braniteljske obiteljske mirovine.


Ostatak članka pročitajte na: večernji.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 20.02.2020.