Ustanovljeni kriteriji za tvrtke koje traže pomoć države zbog posljedica koronavirusa

Ustanovljeni kriteriji za tvrtke koje traže pomoć države zbog posljedica koronavirusa

Financijska agencija (Fina) izradila je na zahtjev Vlade izračun za ocjenu pod nazivom COVID score kojom će se utvrđivati stvarna pogođenost tvrtke širenjem koronavirusa ako zatraži financijsku ili neku drugu pomoć države.

- COVID score izračunava se za svaki zahtjev prema raspoloživim informacijama, za potrebe provedbe mjera za oporavak gospodarstva i za potpore koje se daju preko Porezne uprave, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u svrhu izvještavanja Vlade Republike Hrvatske o opravdanosti dodijeljenih potpora – navodi Fina.

Sastojci za izračun COVID scorea tvrtke, među ostalim, su podaci iz same njezine prijave za državnu pomoć, podaci Fine i Porezne uprave o njoj, kao i informacije Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje od podnositelju zahtjeva.

Ukupno je, prema podacima Fine, devet elemenata rizika koji mogu utjecati na ocjenu zahtjeva tvrtke, od kojih su neki elementi, navodi agencija, eliminirajući za samu prijavu.

Fina je za svaku djelatnost iz koje dolazi tvrtka u postupku ishođenja državne pomoći izradila procjenu ugroženosti same djelatnosti koja ulazi u izračun COVID scorea. Tako je najviši stupanj ugroženost dodijeljen za turizam, ugostiteljstvo i prijevoz, a najniži za prerađivačku industriju te dijelove usluga, obrazovanja i trgovine koji mogu funkcionirati na daljinu.

U spomenuti izračun ulazi i kreditni rejting tvrtke koji dodjeljuje sama Fina na temelju godišnjih poslovnih izvješća poduzeća i ažuriranih podataka o blokadama. Fina napominje kako će prednost kod odobravanja Vladine pomoći imati tvrtke s nižim kreditnim rejtingom, te da kreditni rejting neće ulaziti u COVID score tvrtki koje nisu u obvezi podnositi godišnja poslovna izvješća.

Kad su u pitanju poduzeća koja su uvođenje izvanrednih mjera u zemlji zbog koronavirusa dočekala u blokadi, prema objavi Fine, blokirani tijekom 2019. dulje od 15 dana uopće neće moći konkurirati za državnu pomoć na temelju COVID scorea. Eliminirajući čimbenici su i uvrštenje tvrtke na liste neisplatelja plaće radnicima te poreznih dužnika u 2019..

Članak u cijelosti pročitajte na novac.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 24.04.2020. / novac.jutarnji.hr