Uskoro stiže povrat poreza, ali za blokirane nema dobrih vijesti

Uskoro stiže povrat poreza, ali za blokirane nema dobrih vijesti

Povrat poreza ove godine zanima posebno mlade. Izmjenama Zakona o porezu na dohodak s početkom primjene od prošle godine regulirano je i porezno rasterećenje mladih. 

Radi se o umanjenju obveze poreza na dohodak za sto posto za mlade do 25 godina života, a za 50 posto za one u dobi od 26 do 30 godina.

S obzirom na to da je određeni broj mladih blokiran, ponadali su se kako bi im povrat poreza mogao stići putem isplatnice kojom bi im novac bio isplaćen u nekom od poštanskih ureda ili na FINA-i.

'Imajte sluha za ljude koji su na rubu života. Nezadovoljstvo, neimaština, rastave... sve to u zadnje vrijeme zbog korone, gubitak posla doveo je do blokada, pomozite nam', poručio je za DNEVNIK.hr jedan od njih i dodao da bi najbolje rješenje bile upravo isplatnice s iznosom povrata poreza.

Iz Porezne uprave poručuju da će povrat poreza biti isplaćen na račun koji je otvoren u banci te da Porezna uprava nema mogućnosti isplate povrata poreza na zaštićeni račun.

Povrat više plaćenog poreza na dohodak i prireza Porezna uprava izvršit će negotovinski na tekući ili žiro račun koji porezni obveznici imaju otvoren kod banaka, a iznimno u gotovu novcu za porezne obveznike koji nemaju otvoren tekući ili žiro račun kod banke odnosno ako u trenutku izvršenja povrata poreza na dohodak ne ostvaruju primitke za koje postoji obveza isplate na račun, navode u svojem odgovoru za DNEVNIK.hr.

'S obzirom na to da se povrat poreza ne smatra primitkom koji bi bio izuzet od ovrhe u cijelosti, odnosno u određenom iznosu, Porezna uprava nije u mogućnosti povrat poreza isplatiti na poseban ('zaštićeni') račun sukladno članku 212. Ovršnog zakona, već se predmetna isplata može izvršiti samo na redovne račune poreznog obveznika', dodaju u odgovoru iz Porezne uprave.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 29.04.2021. / DNEVNIK.hr