Uskoro mogućnost registracije trgovačkog društva digitalnim putem

'Digitalizacijom procesa ovrhe dužnik će vidjeti postoji li dug' / Foto: vlada.gov.hr

Uskoro mogućnost registracije trgovačkog društva digitalnim putem

Pomoću sustava Start pojednostavnit ćemo ljudima ulazak u svijet poslovanja i administrativne barijere. Trgovačko društvo moći ćete osnovati iz naslonjača popunjavanjem obrazaca digitalnim putem.

Ministar Bošnjaković najavio je i spajanje registara zemljišnih knjiga i katastra.Povezat će se svi sustavi koji sudjeluju u postupku pokretanja poslovanja. Time ćemo unaprijediti osnivanje obrta i tvrtke, prvih koraka u svijetu poduzetništva, s minimalnim troškovima i bez javnog bilježnika", najavio je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković na poslovnom ručku u organizaciji Američke gospodarske komore.

Još malo usklađivanja
Kako je na početku istaknula Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica AmCham Croatia, tri ograničavajuća faktora za poslovanje u Hrvatskoj su porezno opterećenje rada, nedostatak adekvatne radne snage i nestabilan regulatorni okvir, što je bila i jedna od tema poslovnog ručka. Brojni upiti prisutnih poduzetnika, gospodarstvenika i predstavnika poslovnih zajednica pokazali su koliko je ova tema važna.

Bošnjaković je naveo da su u Ministarstvu spremni za lansiranje sustava Start 1. studenog, za što se još treba, istaknuo je ministar, uskladiti cijeli niz ostalih subjekata. Osvrnuo se i na dosadašnje aktivnosti i planove Ministarstva. "Dva registra, točnije zemljišne knjige i katastar, spojit ćemo u zajednički informacijski sustav. Sve potrebne informacije i dokumenti bit će dostupni putem sustava e-Građanin", napomenuo je Bošnjaković i dodao da će se, između ostalog, digitalizirati i proces ovrhe pa će dužnik moći vidjeti postoji li dug. "Digitalnim putem neće biti ugroze sustava", tvrdi ministar.

Nova revizija
Uspjeh vidi i u manjem broju neriješenih predmeta na sudu kojih je, kako je naveo, prošlih godina bilo više 1,5 milijuna, a danas ih je oko 350.000.  "Cilj je da ta brojka bude još manja. Želimo posložiti sustav sudova; da sudovi budu što manje opterećeni. Spojili smo 24 općinska i 22 prekršajna suda pa danas imamo 34 onih koji objedinjuju oba dijela", naveo je ministar...

Ostatak vijesti pročitajte na poslovni.hr

Srijeda, 11.09.2019. / poslovni.hr