Uređuje se rad nedjeljom, a ovaj poznati trgovački lanac prvi ukida rad nedjeljom

Uređuje se rad nedjeljom, a ovaj poznati trgovački lanac prvi ukida rad nedjeljom

Nakon 11 godina - ponovno se uređuje rad nedjeljom.

Iz Vlade su potvrdili da će mijenjati Zakon o radu i uskladiti ga s odlukom Ustavnog suda iz 2009. koji je ukinuo zabranu rada. Ovaj put rad trgovina bio bi ograničen na nekoliko nedjelja u godini.

Sindikati očekivano zadovoljni, no trgovci upozoravaju da će ograničenje - ugroziti gospodarski rast.

Rad trgovina nedjeljom u idućoj bi godini mogao biti zakonom ograničen, slično kako je to uređeno i u Austriji, najavio je na Božić Gordan Jandroković. A austrijski model znači da bi trgovci mogli raditi samo nekoliko nedjelja u godini. Oni u turističkim zonama mogu odabrati ljetne nedjelje, a ostali primjerice one u prosincu.

- Najbliži smo, i to mogu potvrdit austrijskom modelu, u ovom trenutku diskutiramo koliko je to nedjelja koje bi poslodavci mogli definirat kao radne nedjelje, kazao je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

Za ministra rada i mirovinskog sustava Josipa Aladrovića bitno je kod rada nedjeljom, "budu pokriveni i svjetonazorski i ekonomski ciljevi" kako "redefiniranje rada nedjeljom ne bi ugrozilo ekonomiju".

- Sindikat trgovine Hrvatske podržava ovu inicijativu koju smo čuli od gospodina Jandrokovića da će doći do izmjena Zakona o trgovini i da će se regulirati rad nedjeljom. To je nešto za što se mi dugo vremena borimo i smatramo da će to biti u korist radnika, izjavila je predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske Zlatica Štulić.

U KTC-u, trgovačkom lancu koji već od prvog siječnja ukida rad nedjeljom, blagdanima i praznicima, novi prijedlog podržavaju.

"Smatramo da je bilo kakav pomak po tom pitanju bolji nego trenutačno stanje, jer su nedjelje postale u potpunosti radni dani. Smatramo da taj dan mora biti rezerviran za obitelj", stoji u priopćenju Ivice Katavića, predsjednika Upravnog odbora KTC-a.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen s portala HRT-a.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 02.01.2020. / vijesti.hrt.hr