Unatoč deficitu: Umirovljeni profesor može biti prodavač, ali ne i predavač

Unatoč deficitu: Umirovljeni profesor može biti prodavač, ali ne i predavač

Zakon o radu kaže da umirovljenik može četiri sata raditi i nakon 65. godine života, no Ministarstvo obrazovanja smatra da nakon 65. godine nastavnici i profesori za katedrom nemaju što tražiti. No, mogu biti prodavači, čistači, menadžeri...

Nova školska godina srednjim strukovnim školama donijela je stare probleme, a riječ je o popunjavanju radnih mjesta profesora strukovnih predmeta, jer nitko iz privrede ne želi stati za katedru.

Razlog je prvenstveno financijski, jer nitko razumljivo neće s veće plaće u privredi na manju plaću u školi, a iako pred školama stoje vrlo jednostavna rješenja ozbiljnog problema ona su neostvariva zbog nerazumijevanja resornog ministarstva.

Naime, umirovljena profesorica riječke Srednje škole za elektrotehniku i strojarstvo u želji da se vrati svojim učenicima i iskoristi zakonsko pravo rada na pola radnog vremena odlučila se vratiti za katedru, ali joj to Ministarstvo znanosti i obrazovanja onemogućuje.

Rješenje za popunjavanje upražnjenog radnog mjesta u toj školi nije moguće realizirati, jer Ministarstvo smatra da je Zakon o odgoju i obrazovanju iznad Zakona o radu te da nakon 65. godine nastavnici i profesori za katedrom nemaju što tražiti.

Odredbom članka 112. Zakona o odgoju i obrazovanju učiteljima i nastavnicima ugovor o radu prestaje istekom školske godine u kojoj su stekli 65 godina i 15 godina mirovinskog staža, a Ministarstvo se toga slijepo drži.

- To je čista diskriminacija. Mogu biti prodavačica, čistačica, menadžer ili što god poželim, ali ne mogu raditi ono što sam radila 42 godine, požalila se profesorica Glasu Istre.

Članak u cijelosti pročitajte na portalu Glas Istre.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 23.12.2019. / www.glasistre.hr