Umjesto minimalne plaće traže uvođenje “dostojanstvene plaće”, izračunat i njezin iznos za Hrvatsku

Umjesto minimalne plaće traže uvođenje “dostojanstvene plaće”, izračunat i njezin iznos za Hrvatsku

Za razliku od sindikalne košarice, ova metoda je nešto sveobuhvatnija.

'Obuhvaća stan, režije, hranu, školovanje, odjeću, obuću, pristup zdravstvu, promet, godišnji odmor i nešto sitno štednje...', kaže glavni tajnik Novog sindikata Tomislav Kiš.

Za dostojanstven život 10.433 kune

Novi sindikat predstavio je u srijedu metodologiju, koju su europski sindikalci izrađivali šest godina, po kojoj bi se umjesto minimalne plaće uvela 'dostojanstvena plaća' kao krajnji cilj koji je zajamčen i Ustavom, a u Hrvatskoj bi trebala iznositi 1377 eura, što je prema današnjem tečaju HNB-a 10.433 kune.

'Za razliku od sindikalne košarice, ova metoda je nešto sveobuhvatnija. Stan, režije, hrana, školovanje, odjeća, obuća, pristup zdravstvu, prometu, godišnji odmor i nešto sitno štednje', kaže Kiš.

Glavni protivnici tog načina izračunavanja u pravilu su poslodavci, jer ne razumiju da se tolika plaća ne traži odmah, nego da se postavi kao cilj prema kome polako treba ići, objasnio je Kiš, a piše poslovni.hr.

Hrvatska Vlada u zadnjih par godina radi značajne pomake u povećanju  minimalca, ali sindikalce smeta što joj nije cilj ostvariti dostojanstvenu plaću, kako piše i u Ustavu.

'Oni teže dostići 60 posto prosječne plaće, no naše su prosječne plaće toliko niske da je to neprihvatljiva metodologija. Želimo nametnuti da se teži ostvariti ono što piše u Ustavu', poručio je predsjednik Novog sindikata Mario Iveković.

Trenutno se u EU-u raspravlja o direktivi o minimalnoj plaći, a sindikati traže da se metodologija dostojanstvene plaće uzme kao ciljna vrijednost za minimalnu plaću.

Izvor: poslovni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 07.04.2021. / https://www.poslovni.hr