Umjesto da ga je nagradila, država mu za 43 godine staža dala penaliziranu mirovinu

Umjesto da ga je nagradila, država mu za 43 godine staža dala penaliziranu mirovinu

Umirovljenik Ivan Ž. je unatoč impresivnih 43 godine radnog staža u penaliziranoj prijevremeno starosnoj mirovini, pišu novinari portala mirovina.hr.

Zakon koji bi ga spasio od penalizacije donesen je tek četiri godine nakon njegovog umirovljenja, ali on se na njega ne može pozvati.

U prijevremenu mirovinu je otišao 2010. godine kao 60-godišnjak, što znači da je penaliziran prema tada važećoj stopi penalizacije koja mu je trajno smanjila mirovinu za devet posto. Unatoč 43 godine staža, za državu je on još jedan od onih koji (pre)rano odlazi s posla, pa ga valja kazniti s manjom mirovinom.

Da je kojim slučajem rođen četiri godine kasnije (i da je ostvario identičan radni staž), gospodin Ivan bi u mirovinu otišao kao dugogodišnji osiguranik. Nažalost, Ivan Ž. ne može doći do statusa dugogodišnjeg osiguranika, iako je za njega u trenutku svog umirovljenja ispunjavao uvjete. 


Ostatak članka pročitajte na: mirovina.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 21.02.2020.