Ukidanjem dvostrukih poreza SAD-a i RH uštedjet će i 30% zarade

Ukidanjem dvostrukih poreza SAD-a i RH uštedjet će i 30% zarade

Pregovori o ukidanju dvostrukog oporezivanja počeli su između Hrvatske i SAD-a

Tome se najviše raduju hrvatski izvoznici posebno iz IT sektora, kojima će nove mjere štedjeti i do 30% zarade, priopćili su u subotu iz Hrvatske gospodarske komore (HGK). Dividende za porezne nerezidente se oporezuju po stopi od 30%, što stvara osjetne probleme hrvatskim kompanijama i čini ih nekonkurentnima.

Nepostojanje ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja smanjuje transparentnost poslovanja, a i sama činjenica da je Hrvatska jedina članica EU i NATO-a koja nema takav ugovor, stavlja hrvatske poduzetnike u znatno nepovoljniji položaj u odnosu na poduzetnike iz ostalih članica EU, stoji u priopćenju.

Voditelj Grupacije za razvoj računalnih igara HGK i direktor tvrtke Pandora studio (Gamepires) Andrej Levenski kazao je da su sve važnije platforme, od Steama, Google playa, Apple storea, do Origina američke tvrtke, što znači da uzimaju naknadu od 30 posto za usluge trgovine. “Ako vam igra košta 100 dolara, Steam uzima 30, a onda na to još odrežu porez od 30% pa tvrtka od tih 100 dolara na kraju dobije manje od pola.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen s portala poslovni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Tagovi: porez, zarada, Hrvatska, SAD
Ponedjeljak, 12.10.2020. / www.poslovni.hr