Ugostitelji u susjedstvu očajni, u Dubrovnik odlazi 1800 radnika: ‘Ne možemo ih toliko platiti’

Ugostitelji u susjedstvu očajni, u Dubrovnik odlazi 1800 radnika: ‘Ne možemo ih toliko platiti’

Prema podacima kojima raspolaže, prošle godine je 700 radnika iz Trebinja radilo u Dubrovniku.

Iz Trebinja bi ususret ljetnoj sezoni čak 1800 stanovnika tog BiH grada, od ukupno 30.000, moglo otići na privremeni rad u Dubrovnik.

Dragana Tepavčević, direktorica Hotela Central Park, u razgovoru za Buku kaže da taj problem u Trebinju imaju svi.

“Radnici, razumljivo, traže bolje uvjete koje im mi ovdje jednostavno ne možemo osigurati. Cijene koje naplaćujemo gostima niže su i do 10 puta nego u Dubrovniku. Kod nas je kava 1,5KM (oko 0,7 eura), a tamo je 8 KM (oko 4 eura).

Tako je i s ostalim cijenama i uslugama. I količina isporučenih usluga i roba neuporedivo je veća. Ako mi prodamo 100 kava, oni prodaju 1000. Ne možemo se s tim boriti”, kaže Tepavčević.

Nedavno su ih napustila tri stalno zaposlena radnika, od ukupno 20, ali su uspjeli pronaći zamjenu. No, s dolaskom sezone trebat će im do pet sezonskih radnika za koje ne zna hoće li ih uspjeti pronaći.

Jedan od razloga zbog kojih radnici iz ovog hotela rjeđe odlaze nego iz ostalih su dobri uvjeti rada, radno vrijeme od osam sati i dva slobodna dana u tjednu. No, ako je ljudima najvažnija visina plaće, tu Trebinje ne može konkurirati Dubrovniku, piše Buka.

“Imamo dobre uvjete rada, no problem je visina plaće. Mi ne možemo recepcionarima platiti dvije ili tri tisuće maraka. I ovako teško funkcioniramo, a porezi su visoki. Država prvo sebe namiri. Radili ili ne, općini moramo platiti sve mjesečne troškove” rekla je Tepavčević.

“Ako žena ovdje u dućanu može zaraditi 800 ili 900 KM, a u Dubrovniku 2000 KM, logično je da će otići tamo. Ljudi rade za novac”, dodala je.

Vladimir Blagojević, glasnogovornik Privredne komore Republike Srpske, kaže da nema gospodarske grane kojoj u ovom trenutku ne nedostaje radna snaga. Ipak, najugroženiji je sektor turizma i ugostiteljstva.

“Značajan broj tvrtki već sada ima probleme jer ih je napustio veliki broj radnika budući da je počeo sezonski rad u Hrvatskoj i drugim zemljama u regiji”, objašnjava Blagojević.

Prema podacima kojima raspolaže, prošle godine je 700 radnika iz Trebinja radilo u Dubrovniku.

“Procjenjuje se da će 1800 radnika iz Trebinja otići prije svega u Hrvatsku, u Dubrovnik i okolicu. Što nas dovodi u ozbiljnije probleme jer i nama stiže sezona i dolazak velikog broja gostiju”, ističe Blagojević.

Prema njegovim riječima, ovo će biti vjerojatno najizazovnija godina kada je riječ o odlasku radnika iz Trebinaj na sezonski rad.

Članak preuzet sa poslovni.hr

Srijeda, 20.04.2022. / Poslovni dnevnik, poslovni.hr