Ugostitelji: Predloženo smanjenje PDV-a na 13 posto spas u zadnji čas

Ugostitelji: Predloženo smanjenje PDV-a na 13 posto spas u zadnji čas

Predloženo smanjenje stope PDV-a za pripremu i usluživanje jela u ugostiteljskim objektima na 13 posto nije olakšica nego spas u zadnji čas, a kako trenutno ne postoji jednoobrazna definicija jela nejasno je što će to smanjenje zapravo obuhvatiti, ističe predstavnik Koordinacije ugostitelja Hrvatske Marin Medak.

Komentirajući prijedlog zakona o porezu na dodanu vrijednost, koji je trenutno kao četvrti dio porezne reforme u javnoj raspravi, Medak za Hinu napominje da ugostitelji zapravo još ne znaju točno na što će se odnositi predloženo smanjenje PDV-a na 13 posto za jelo u ugostiteljstvu.

Nejasna definicija jela

"Prijedlogom se predviđa smanjenje stope PDV-a isključivo u vidu pripreme i usluživanja jela u ugostiteljskim objektima, što je vrlo nejasno, pogotovo što trenutno ne postoji jednoobrazna, unificirana definicija jela. Primjerice, pojam hrane je jasno definiran Uredbom (EZ) Europskog parlamenta i Europske agencije za sigurnost hrane na način da je hrana ili prehrambeni proizvod svaka tvar ili proizvod, prerađen, djelomično prerađen ili neprerađen, a namijenjen je prehrani ljudi ili se može očekivati da će ga ljudi konzumirati. Hrana tako uključuje piće, kave i drugo. Naš Zakon o hrani je uređen upravo s tom Uredbom, i u njegovu domenu ulaze voda, kava pivo i drugo. Drugim riječima, ne znamo još uvijek što će sve obuhvatiti smanjenje stope PDV-a i ne možemo se adekvatno pripremiti", poručuje Medak.

Zbog izbjegavanja bilo kakvih, kako kaže, konfuzija, Koordinacija ugostitelja smatra da bi se pojam ugostiteljskog objekta trebao zamijeniti s pojmom ugostiteljska djelatnost, jer bi se time pokrio puno širi spektar objekata, a koji su svi jednako važni za razvoj ugostiteljstva u Hrvatskoj.

"Konkretnije, to znači da bi se stopa PDV-a trebala smanjiti na 13 posto za pripremu i usluživanje hrane u ugostiteljskoj djelatnosti u cjelini, a koja je regulirana Pravilnikom o razvrstavanju i minimalnim uvjetima ugostiteljskih objekata", objašnjava Medak.

Podsjeća pritom i na podatak iz TOMAS istraživanja da gotovo 30 posto turista u Hrvatsku dolazi motivirano eno-gastronomskom ponudom, u što, kako dodaje, ulazi i kultura uživanja kave, piva, vina i vrhunske hrane, a prema prijedlogu novog zakona oko 35 tisuća radnika zaposlenih u ugostiteljskim objektima koji ne pripremaju jela ili ne pripremaju jela isključivo za konzumaciju u sklopu objekta izostavljeno je izvan djelokruga predložene promjene.

"Time 70 posto ugostiteljskih objekata neće dobiti prostor za ulaganje u radnike, kvalitetu namirnica i usluga, i voljeli bi da i oni dobiju priliku za daljnji razvoj i ulaganja, jer bi to sigurno utjecalo na kvalitetniju turističku ponudu Hrvatske", upozorava Medak.


Cijeli članak dostupan na: poslovni.hr

 

Ponedjeljak, 30.09.2019.