Uče i razumijevaju procese rada u stvarnom poslovnom okruženju

Uče i razumijevaju procese rada u stvarnom poslovnom okruženju

Presudno kod odabira posla bit će im zanimljivost i izazovnost te zdrava atmosfera u razvojnom timu.

Uz razvoj složenih tehnologija i sve veću upotrebu interneta, tvrtkama su sve više potrebni kvalificirani ICT stručnjaci za prilagodbu digitalnim i podatkovno intenzivnim okruženjima.

Prema istraživanju Eurostata, čak 63 posto europskih tvrtki koje su zaposlile ili htjele zaposliti ICT stručnjake imalo je velikih poteškoća s time. Hrvatske tvrtke su po tim ‘poteškoćama’ bili iznad europskog prosjeka, na 68 posto.

Ono što je posebno alarmantno je činjenica da je tijekom 2021. Hrvatsku, u relativnom udjelu, napustilo najviše ICT stručnjaka među svim članicama EU-a, kao i da su u Hrvatskoj u 2022. godini ICT stručnjaci činili 3,7 posto ukupne zaposlene radne snage, dok su prosječno u EU zemljama ICT stručnjaci imali udjel od 4,6 posto.

Kako bi ipak zadržali mlade domaće stručnjake i došli do prijeko potrebne radne snage, mnoge tvrtke im već dok studiraju omogućuju vrijedne prakse u poticajnim okruženjima pružajući im iskustvo rada u ‘realnim uvjetima’.

Želi ostati u Hrvatskoj

Jedna od tih tvrtki je ATRON koji već godinama ima pozitivna iskustva sa studentskim praksama. Štoviše, neke od studenata su zaposlili, a dio njih kroz svoje novoosnovane tvrtke radi za ATRON.

Mario Škarica, direktor zagrebačke podružnice ATRON-a, smatra kako ‘IT studenti’ imaju dovoljno prilika za praksu u Hrvatskoj, pogotovo u tvrtkama koje za to imaju kapaciteta. “Nažalost, mi imamo svoje limite, ali ćemo svakako, s obzirom na iskustva, nastaviti osiguravati praksu studentima i po mogućnosti povećati njihov broj”, napominje Škarica koji je optimističan u pogledu ostanka i zapošljavanja ICT stručnjaka.

“Nakon završetka školovanja, odnosno kad se mladi već uključe na tržište rada, sve ovisi o uvjetima koje im kao poslodavci možemo pružiti. Mišljenja sam da je u IT sektoru u Hrvatskoj moguće ostvariti dobre uvjete i da će mladi IT-ovci sve više rješenje pronalaziti u zapošljavanju u domaćim tvrtkama”, poručuje Škarica.

Tin Kufrin, student pete godine računarstva na FER-u, zadnje tri godine odrađuje ljetnu praksu u ATRON-u. Svaka praksa mu traje tri mjeseca, iako bi, kaže, volio raditi cijelu godinu, ali mu je to zbog zahtjevnosti studija teško izvedivo. U ATRON je došao sretnim slučajem jer mu ga je preporučio prijatelj koji je tada tamo radio. Prvu praksu odradio je na drugoj godini fakulteta te nastavio tako svako ljeto.

“Praksa u ATRON-u mi je vrlo zanimljiva. Ponajprije jer zadaci koje dobivam često traže kreativnost, snalaženje i učenje novih stvari. Najviše sam radio na alatima za ispitivanje softvera – od generatora ispitnih podataka, osmišljavanja složenijih ispitnih slučajeva, sve do složene e2e integracije modula koji obuhvaća puno manjih servisa. Dobar dio zadataka se fokusirao i na razvoj novih funkcionalnosti te poboljšavanju ili popravljanju starih funkcionalnosti”, objašnjava Kufrin te dodaje kako je praksa ispunila sva njegova očekivanja.

“Na studiju sam dobio dojam o tome što je programiranje na visokoj razini (npr. poslovne aplikacije) i ideja mi se svidjela. U ATRON-u se upravo bavim takvim programiranjem. Najviše me zadovoljilo to što sam imao priliku naučiti mnogo o modernim tehnikama razvoja složenih sustava. U svaku ruku nisam imao razloga tražiti drugu praksu”, kaže student pete godine FER-a koji svoju budućnost vidi u Hrvatskoj, kao programski inženjer...

Ostatak vijesti pročitajte na poslovni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 04.09.2023. / poslovni.hr