U Udbinu dolazi strana investicija od 150 milijuna eura

Foto: DepositPhotos

U Udbinu dolazi strana investicija od 150 milijuna eura

Grčka energetska grupacija EuroEnergy preuzimam u Hrvatskoj razvoj projekta vjetroelektrane od 114 MW na području Ličko-senjske županije.

EuroEnergy, kao podružnica Libra Group koja se bavi obnovljivim izvorima energije s imovinom i poslovnim operacijama u Europskoj uniji, objavila je da će kupiti projekt vjetroelektrane snage 114 megavata (MW) u Udbini. Predstavljajući ukupnu investiciju od 150 milijuna eura, projekt će proširiti europsko prisustvo EuroEnergyja kako bi se iskoristio potencijal rastućeg sektora obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj. Značajno je da akvizicija predstavlja jedno od prvih ulaganja u čistu energiju u zemlji otkako je postala članica eurozone u siječnju 2023.

Očekuje se da će projekt koji se nalazi u prostorno najvećoj županiji u Hrvatskoj, Ličko-senjskoj, u općini Udbina, potaknuti lokalno gospodarstvo osnivanjem ureda, zapošljavanjem lokalnog osoblja i ugovaranjem lokalnih tvrtki za razvoj, izgradnju i rad vjetroelektrane.

S uspostavljenom prisutnošću na ključnim tržištima, uključujući Grčku, Rumunjsku i sada Hrvatsku, ova će akvizicija značajno povećati investicijski portfelj solarnih parkova i vjetroelektrana tvrtke EuroEnergy na ukupno instaliranu snagu od preko 200 MW. Osim toga, tvrtka je prethodno posjedovala i upravljala s 375 MW.

Kako navode u toj tvrtki, akvizicija zadržava pravo proširenja s dodatnih 70,5 MW kapaciteta vjetra, ovisno o nadogradnjama električne mreže koje mogu povećati proizvodnju. Širi rast obnovljive energije u Europi, nove nadogradnje hrvatske mrežne infrastrukture i liberalizirano tržište s pratećim potpornim zakonodavstvom dodatno pospješuju ovaj rast.

Ostatak vijesti pročitajte na Poslovni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 20.01.2023. / Poslovni dnevnik