U siječnju Microsoft u potpunosti ukida podršku za Windows 7, 8 i 8.1

Foto: DepositPhotos

U siječnju Microsoft u potpunosti ukida podršku za Windows 7, 8 i 8.1

Microsoft je podsjetio korisnike Windows 7 i Windows 8/8.1 operativnog sustava da će podrška za njih, u svakom smislu, završiti s 10. siječnjem iduće godine. U potpunosti. Time do kraja dolazi jedan od najpopularnijih Windowsa ikad, temelj za "desetku" i jedan potpuno novi, svježi i kompaktniji Microsoft sadašnjosti i budućnosti.

Najava se odnosi na apsolutno sve inačice operativnih sustava, a njih ima mnogo. Riječ je o Enterprise, Enterprise N, Home Basic, Home Premium, Professional, Professional N, Starter, Starter N, Ultimate i Ultimate N. Ujedno, ukida se i podrška za Edge s istim datumom, kao i podrška za Google Chrome u verziji 110.

Naime, Microsoft je osnovnu podršku i ažuriranja za Windows 7 prestao pružati još 14. siječnja 2020., ali zbog njegove popularnosti su korisnici dobili mogućnost tri godine primanja potrebnih ažuriranja i podrške. Naravno, ako plate. Inače to nije bila praksa kojoj se Microsoft okretao s drugim operativnim sustavima. Pa tako ni s 8/8.1, koji ostaje bez svega. Ali, iznimke očito postoje, što je dobro.

Inače Microsoft ima razrađenu "šablonu". Kad puste neki proizvod na tržište pet godina daju potpunu podršku, koja je besplatna. Nakon tog obično daju još pet godina osnovne podrške, koja uključuje zaštitu, ali ostale se stvari moraju platiti ili ugovoriti na neki drugi način povezan s licenciranjem korištenog proizvoda.

Inače, "sedmica" je predstavljena 7. srpnja 2009. i sve do jeseni 2018. dominirala je tržištem. Tu ulogu sad ima "desetka" i nekako je simbolično da se krene prema konačnom kraju jednog operativnog sustava koji se rijetkima nije uvukao pod kožu.

No, svemu dođe kraj i sad je vrijeme za zaokret prema Windows 11. Ili bar Windows 10. Vremena za pripremu bilo je dovoljno. Dapače, bilo ga je osjetno više nego u ijednom dosadašnjem slučaju.

Ovu i slične vijesti pročitajte na ICT Business.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 15.12.2022. / ICT Business